ΚΟΥΠΕΣ 1821-2021

Ο μεγάλος κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας αποτελεί την σημαντικότερη πολιτική φυσιογνωμία του Νεώτερου Ελληνισμού.

Μια φυσιογνωμία, που ξεπέρασε μάλιστα τα Ελληνικά σύνορα και έγινε παγκόσμια, καθώς το έργο του τιμάται από ξένες χώρες και έχει γίνει αντικείμενο μελέτης εγχώριων και αλλοδαπών ερευνητών.

Η έλευση του Καποδίστρια βρήκε την Ελλάδα στο απόλυτο χάος
Με αφορμή την γέννησή του στις 10 Φεβρουαρίου του 1776 θα γράψουμε εδώ λίγες γραμμές για να καταδείξουμε το πόσο επίκαιρος είναι. Η κατάσταση στην σημερινή Ελλάδα παρουσιάζει ομοιότητες, όχι βεβαίως στον ίδιο βαθμό, με την Ελλάδα που κάποτε παρέλαβε ο κυβερνήτης.
Όταν ο Καποδίστριας ήρθε στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση των τότε κοινοβουλευτικών, του περιέγραψαν μια κατάσταση απολύτου χάους. Ο Γραμματέας των Εσωτερικών και της Αστυνομίας Λόντος ανέφερε ότι το κράτος δεν ήταν άλλο από τον Πόρο, την Αίγινα, την Σαλαμίνα, την Ελευσίνα, τα Μέγαρα και μερικά νησιά, καθώς η πειρατεία μάστιζε τα υπόλοιπα. Ο Γραμματέας των Οικονομικών Λοιδωρίκης ανέφερε ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο αλλά ότι ταμείο ουδέποτε υπήρξε!
Ο Γραμματέας των Στρατιωτικών Βλαχόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει στρατός και πολεμοφόδια, διότι το Ναύπλιο και ο ναύσταθμος βρισκόταν στα χέρια του Γρίβα. Ο Γραμματέας των Ναυτικών και Εξωτερικών Γλαράκης είπε πως οι φρεγάτα Ελλάς και η κορβέτα Ύδρα είναι άνευ εξαρτημάτων. Το πιο τραγελαφικό όμως ανέφερε ο Γραμματέας της Δικαιοσύνης Σούτσος, ο οποίος είπε πως δεν είχε τίποτα να πει, καθώς δεν υπήρχαν ούτε δικαστήρια ούτε δικαστές!

Η σύγκρουση με τους κοτσαμπάσηδες
Ο Καποδίστριας δεν δίστασε κατά την διακυβέρνησή του να συγκρουστεί με τις φατρίες και τους κοτζαμπάσηδες. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να αναφέρει για αυτούς: «Αλλά τι να σας είπω: οι χειρότεροι και απανθρωπότεροι τύραννοι σας και σκληρότεροι και από τους Τούρκους μου έχουν τας χείρας δεμένας και δεν με αφήνουν να σας ελευθερώσω. Τα θέλουν όλα δια τον εαυτό τους οι Τουρκοκοτσιαμπάσηδες, οι τουρκολάτρες, δια να σας έχουν αυτοί υπό τον ζυγόν τους». Προσπάθησε λοιπόν ο κυβερνήτης να διανείμει τις εθνικές γαίες στους ακτήμονες, ώστε να ανεξαρτητοποιηθούν από τους εγχώριους κοτσαμπάσηδες, αλλά τον πρόλαβε η δολοφονία του….

Το συμφέρον του Έθνους είναι πάνω από πολιτεύματα και θεσμούς
Έτσι και σήμερα η χώρα μας όπως και τότε παρουσιάζει εικόνα καταστροφής, η οποία μάλιστα δεν προήλθε από έναν πόλεμο επαναστατικό, αλλά από μια παγκόσμια κρίση και κυρίως από την ανικανότητα των εθνοπατέρων. Πολιτικάντηδες και σύγχρονοι κοτσαμπάσηδες απομυζούν τον Ελληνικό λαό μέσω μιας βελούδινης κοινοβουλευτικής δικτατορίας τρώγοντας και πίνοντας στην υγειά των κορόιδων. Από την μια λοιπόν προβάλει η υπέρλαμπρη μορφή του Καποδίστρια που πάλεψε για να μεγαλώσει το κράτος και από την άλλη οι προδοτικές μορφές των σημερινών εξουσιαστών, οι οποίοι παραδίδουν το όνομα της Μακεδονίας μας…
Θα ήταν ευχής έργο να επαναλαμβανόταν η ιστορία και όπως οι πολιτικοί εκείνης της εποχής έκλεισαν την Βουλή τοποθετώντας το συμφέρον του έθνους πάνω από το πολίτευμα, να το έπρατταν και οι σημερινοί.
Αλλά δεν υπάρχει δυστυχώς καμία τσίπα πάνω τους και θα εξακολουθήσει να μην υπάρχει όσο ο λαός δεν αντιδρά για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα.
Όπως και τότε έτσι και σήμερα χρειάζεται ένας σοφός αισυμνήτης, που θα κυβερνήσει με ένα αριστοκρατικό καθεστώς, όπως αυτό της Ελληνικής Πολιτείας που επέβαλλε ο Καποδίστριας. Ως αριστοκράτης λοιπόν υπήρξε υποχρέωση μου προς τον Εθνάρχη του Νεώτερου Ελληνισμού να γράψω και για το έργο του, αλλά και για το πολίτευμα που εφάρμοσε.

Έτσι για πρώτη φορά στην Ελληνική βιβλιογραφία παρουσιάζεται το πολιτειακό καθεστώς του εθνικού μας Κυβερνήτη, στοιχεία του οποίου με ενέπνευσαν για να οικοδομήσω το αριστοκρατικό πολίτευμα που εδώ και πέντε χρόνια πρεσβεύω.

πηγή: λάβαρο 21

Αφήστε το σχόλιο σας

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ