ΚΟΥΠΕΣ 1821-2021

Στην Ελλάδα του σήμερα, στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα που οι πολίτες έχουν αφαιμάξει από τους φόρους, τις εισφορές και τα χαράτσια, οι τράπεζες έχουν ακόμα πρόβλημα. Αν και έχουν ανακεφαλαιωθεί αρκετές φορές οικονομικά δεν…βγαίνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2010 το προσωπικό των ελληνικών τραπεζών έχει μειωθεί στο 1/3, από 60.000 οι εργαζόμενοι έγιναν 40.000 και έχουν κλείσει περίπου 1.700 υποκαταστήματα. Ακόμα έχουν όμως πρόβλημα και σκέφτονται να μειώσουν το προσωπικό τους κατά 10.000 ακόμα. Το κόστος λειτουργίας τους παραμένει υψηλό παρά τις περικοπές που έχουν γίνει. Το πρόβλημα είναι ότι σε πολλά τμήματα λόγω του όγκου εργασίας η δουλειά δεν βγαίνει και πολλοί υπάλληλοι αναγκάζονται να δουλεύουν υπερωριακά. Οι διοικήσεις λοιπόν σκέφτονται κάποια μέτρα ,όπως την εθελούσια έξοδο όσων το επιθυμούν.

Το θέμα είναι ότι στο τραπέζι έπεσαν και κάποιες προτάσεις που είναι, αν μη τι άλλο, αντεργατικές. Όπως η χορήγηση στους υπαλλήλους 12ήμερης άδειας τον μήνα άνευ αποδοχών και η εθελοντική μερική απασχόληση. Όπως ήταν φυσικό ο Σύλλογος εργαζομένων στις τράπεζες επέστρεψε πίσω το σχέδιο ως απαράδεκτο. Σε περίπτωση όμως που γίνονταν δεκτό ή επιβληθεί με την απειλή των απολύσεων αυτοί που θα εργάζονται όταν οι υπόλοιποι στην θέση αυτών που θα απουσιάζουν για 12 ημέρες ή στην θέση αυτών που θα απασχολούνται μερικώς δεν θα πρέπει να αμείβονται υπερωριακά; Μάλλον το πάνε να καταργήσουν τοις υπερωρίες. Αυτό βλέπουν σαν λύση γιατί αφού έχουν μειωθεί οι μισθοί θα μειωθούν οι υπερωρίες θα είναι φτηνότερες.

Ακόμα για τις βασικές ανάγκες τους οι τράπεζες θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέους υπαλλήλους με πολύ μειωμένο βασικό μισθό. Έτσι και αυτοί που θα εργάζονται τις μισές ημέρες του μήνα δεν θα θεωρούνται άνεργοι και η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυριστεί ότι αυξήθηκαν επί των ημερών της οι θέσεις εργασίας. Και όλα αυτά σε μία χώρα, την Ελλάδα, που οι κυβερνώντες μας λένε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Πώς να λειτουργήσουν ομαλά οι τράπεζες από την στιγμή που δεν κινείται η αγορά και δεν γίνονται επενδύσεις.

Αφήστε το σχόλιο σας

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ