ΚΟΥΠΕΣ 1821-2021

240916 NEKROTAFEIOΑρκετές καταγγελίες γίνονται, όσον αφορά το κλίμα εγκατάλειψης που επικρατεί στο ‘Α Νεκροταφείο, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Βεβαία μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας έχει υποβαθμιστεί και η ποιότητα ζωής των πολιτών επηρεάζεται κατά συνέπεια. Ακόμα και αυτό το ιστορικό νεκροταφείο ωστόσο, με τους τάφους πολλών σημαντικών Ελλήνων να βρίσκονται εκεί, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οι κλοπές από τους τάφους αφορούν κάθε είδος διακοσμητικών αντικειμένων αλλά κυρίως εκείνων που είναι φτιαγμένα από σίδερο και μπρούντζο, όπως τα διακοσμητικά κάγκελα και αλυσίδες τάφων , που βρίσκονται εκεί από τις αρχές ακόμα της σύστασης του νεοελληνικού κράτους. Το ποιοι επιδίδονται συστηματικά σε κλοπές τέτοιων μετάλλων από δημόσιους χώρους σε όλη την επικράτεια, είναι γνωστό. Ο βανδαλισμός όμως ενός νεκροταφείου, αποτελεί κάτι πολύ βαρύτερο από μία απλή κλοπή, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο νεκροταφείο. Κι αυτό διότι, εκτός από την θρησκευτική αναφορά που έχει ο χώρος, περιλαμβάνεται εκεί και το ιστορικό φορτίο και η ένδοξη παράδοση της Ελλάδας, είτε φυλάσσονται τα λείψανα επώνυμων ιστορικών προσωπικοτήτων είτε πρόκειται για τους προγόνους του καθενός από εμάς.

Στις μέρες μας οι γνωστές ομάδες αγυρτών επιδίδονται σε τέτοιες πράξεις ασέβειας προς την ιστορική κληρονομιά και τους νεκρούς, χωρίς κανείς να τους εμποδίζει. Το αντίθετο συμβαίνει, θεωρούνται δηλαδή και ευάλωτοι, υπεράνω των νόμων και χρήζοντες ειδικών παροχών και προστασίας…

Αφήστε το σχόλιο σας

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ