«Άνδρες πόλις και ου τείχη, ουδέ νήες ανδρών κεναί».
Δηλαδή, η ισχύς της πόλης είναι οι άνδρες και όχι τα τείχη ούτε τα άδεια πλοία.
Θουκυδίδης, 460 – 394 πχ Αθηναίος ιστορικός.
Tο Στρατόπεδο Παπαφλέσσα που φιλοξένησε το 9ο Σύνταγμα Πεζικού έχει μεγάλη ιστορία και έχει γράψει χρυσές σελίδες δόξης στην ιστορία της Πατρίδας. Από τον πόλεμο του 1897, τους δύο Βαλκανικούς πολέμους, ξανά εναντίον των Βουλγάρων στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο συμμετέχοντας στο Μακεδονικό Μέτωπο, μετά συνέχισε την παραμονή του στην Μακεδονία και την Θράκη καθ’ όλη την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας προφυλάσσοντας επιτυχώς τα βόρεια σύνορά μας και τέλος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον μανιάτη διοικητή Βενετσάνο Κετσέα πολέμησε ηρωικά στα βουνά της Αλβανίας. Το μοναδικό σύνταγμα που έφτασε στην αφετηρία του το Στρατόπεδο Παπαφλέσσα συντεταγμένο την 11η Μαΐου 1941 εν μέσω παλλαϊκής υποδοχής ηρώων, ενώ η Ελλάδα είχε συνθηκολογήσει στις 20 Απριλίου 1941 και στης 22 Απριλίου το 9ο Σύνταγμα απέκρουσε επίθεση των Ιταλών και έτσι διαφύλαξε από την ατίμωση ολόκληρο το Β’ Σώμα Στρατού το οποίο κινδύνευσε να αιχμαλωτισθεί. Μετά τον Β’ ΠΠ ανασυστάθηκε το 1946 και μέχρι το 1949 έλαβε μέρος όχι μόνον στην περιοχή της νοτίου και κεντρικής Πελοποννήσου εναντίον των κομμουνιστών ανταρτών που έδιναν έναν προδομένο από τα πολιτικά και ιδεολογικά αφεντικά τους, αγώνα για να βάλουν την Πατρίδα μας στο κομμουνιστικό μπλοκ, αλλά συνέχισε τον αγώνα του στην Μακεδονία και την Θράκη που ορέγονται διαχρονικά οι Βούλγαροι.
Εξεπλάγην λοιπόν όταν ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρίτσης έκανε ερώτηση για το Στρατόπεδο Παπαφλέσσα και το 9ο Σύνταγμα Πεζικού που είχαν πάρει στο κυνήγι τους πολιτικούς και ιδεολογικούς προγόνους του. Συνέχισε, δε, να συμβουλεύει την κοινωνία (αυτό που θέλουν δηλαδή να κάνουν όλοι οι αριστεροί μαρξιστές να μετατρέψουν την κοινότητα σε απρόσωπη κοινωνία), όπως κάνουν κάποιοι συντάκτες τοπικών μέσων ενημέρωσης καθώς και δημόσια πρόσωπα που δεν χάνουν ευκαιρία για να δώσουν μαθήματα «αριστεροφροσύνης» όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά επί παντός επιστητού.
Το τι πρέπει να γίνει με το στρατόπεδο μας το λέει πολύ καθαρά ένα από τα Σοβιετικά στελέχη ο Γεβγκένι Ντολκοπόλοφ στο βιβλίο του «Ο Στρατός και ο επαναστατικός μετασχηματισμός της κοινωνίας» εκδόσεις Οδηγητής του ΚΚΕ που μελετούσε ο Τσίπρας στα νιάτα του όταν ηγείτο των μαθητικών καταλήψεων ως στέλεχος της ΚΝΕ: «Ο Λένιν κληροδότησε ότι οι επαναστατικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν διεξοδική μελέτη της στρατιωτικής τέχνης και πρέπει πάντα να είναι σε συναγερμό ενάντια στα επιθετικά σχέδια του ιμπεριαλισμού και της εσωτερικής αντίδρασης.
Όπως αποδείχτηκε στην ζωή, οι πατριωτικές δυνάμεις των απελευθερωμένων χωρών χρειάζεται όχι μόνο να μπορούν να οικοδομήσουν μια νέα ζωή, χρειάζεται επίσης να είναι έτοιμες να περνάνε γρήγορα από ειρηνικές σε μη ειρηνικές μορφές αγώνα και να μπορούν, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσουν επαναστατική βία σαν απάντηση στην αντιδραστική βία από τις εκμεταλλεύτριες τάξεις που είναι σύμμαχες με τους ιμπεριαλιστές». Και εναντίον όσων επιβουλεύονται την ανεξαρτησία της Πατρίδας μας, θα προσέθετα, όπως οι Τούρκοι και οι Σλάβοι στην Μακεδονία, οι οποίοι βρίσκουν ντόπιους συνεργάτες που ξεπουλούν τα Εθνικά μας Δίκαια όπως με την Συνθήκη των Πρεσπών.
Γιώργος Δημητρούλιας
τέως Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας