του Νίκου Παπαγεωργίου
Στις αρχές του νέου χρόνου ο Κυριάκος θα μας ανακοινώσει το πρόσωπο που θα έχει επιλέξει για να αναλάβει μετά από τις καθιερωμένες ψηφοφορίες ως ΠτΔ.
Προς το παρόν το όνομα του υποψηφίου εξακολουθεί να είναι ένας γρίφος αφού ο Μητσοτάκης ανέβηκε στο βουνό, Μέτσοβο, προκειμένου μακριά από κάθε επιρροή να αποφασίσει, ίσως και να τον βοηθήσει το πνεύμα του Αβέρωφ αν και κατά την διάρκεια την πολιτικής ζωής του είχε πάντοτε κόντρες, πολιτικές εννοείται, με τον πατέρα του Κυριάκου.
Ανέβηκε λοιπόν στο βουνό να διαλογιστεί, για να αποφασίσει και όχι να πάρει εντολές όπως ο Μωυσής όταν ανέβηκε στο όρος Σινά για να πάρει τις 10 εντολές που του δόθηκαν, χαραγμένες σε δύο πέτρινες πλάκες. Ο Κυριάκος τις εντολές τις είχε πάρει πριν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές και ο ίδιος αναλάβει την πρωθυπουργία. Σύμφωνα με την πολιτική πρακτική η ανακοίνωση του ονόματος πρέπει να δοθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Η θητεία του Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου.
Εφόσον το πρόσωπο που θα εκλέξει ο Κυριάκος δεν είναι ευρύτερης αποδοχής τότε θα έχουμε τέσσερις ψηφοφορίες. Η διαδικασία είναι γνωστή. Δύο ψηφοφορίες με 200 ψήφους για να εκλέγει ο Πρόεδρος. Εάν δεν επιτευχθεί η εκλογή του προτεινόμενου Προέδρου τότε πάμε με 180. Αν δεν επιτευχθεί επίσης εκλογή ούτε με 180 τότε πάμε σε τέταρτη ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία. Οι ψηφοφορίες έχουν απόσταση η μία από την άλλη 5 ημέρες και έχουν να κάνουν φυσικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Εάν τελικά δεν ανακοινωθεί μέχρις τέλους Ιανουαρίου το όνομα τότε κατά πάσα πιθανότητα να πάμε σε πρόσωπο κοινής αποδοχής, ίσως ακόμη να προταθεί για δεύτερη θητεία ο Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος έχει και την αποδοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Παυλόπουλος και η αξιοπιστία του Κυριάκου
Όμως εάν πάμε στο σενάριο Παυλόπουλου τότε η αξιοπιστία του Κυριάκου θα τεθεί εν αμφιβόλω διότι ο ίδιος ήταν ο μόνος από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που δεν τον είχε ψηφίσει. Φυσικά ο Κυριάκος βρίσκεται απέναντι σε ένα πρόβλημα διότι το πρόσωπο που θα προτείνει μπορεί να προκαλέσει τριγμούς εντός του κόμματος. Στελέχη που στήριξαν τον Μητσοτάκη αλλά και ίδιος στηρίχτηκε πάνω σε αυτά δεν βλέπουν με καλό μάτι την εκλογή Παυλόπουλου.
Είναι γνωστό ότι εντός της ΝΔ οι βουλευτές του κόμματος έχουν περιχαρακωθεί σε τρεις ομάδες, στους Καραμανλικούς, τους Σαμαρικούς, και τους Προεδρικούς. Ο Κώστας Καραμανλής έχει διαμηνύσει προς όλους ότι δεν θέλει και δεν θα είναι υποψήφιος. Ο Σαμαράς θα ήθελε να προταθεί για το ύπατος αξίωμα, μάλιστα υπάρχουν και βουλευτές που έχουν εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητάς του. Όμως μετά την ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ θεωρούν ότι με τις δεξιές θέσεις που εξέφρασε, η υποψηφιότητά του δεν θα συγκέντρωνε την υψηλή αποδοχή που χρειάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Φυσικά υπάρχει και το σενάριο να προταθεί πρόσωπο από την αριστερά. Τα πρόσωπα που έχουν πέσει στο τραπέζι Δαμανάκη, Διαμαντοπούλου, έχουν ελάχιστες πιθανότητες διότι λόγω και των εθνικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί «μεταναστευτικό», ελληνοτουρκικά, δεν θα καταφύγει σε τέτοια εκλογή.
Άλλα λένε και άλλα κάνουν
Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και κάποιο αιφνιδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης, αφού ο Κυριάκος θα προτιμήσει ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του και το οποίο θα είναι χειραγωγήσιμο. Τελικά όπως γίνεται σε κάθε εκλογή Προέδρου έτσι και τώρα έχουμε τα πολιτικά παιγνίδια των κομμάτων την ώρα που θα πρέπει το πρόσωπο του Προέδρου να απολαμβάνει όχι μόνο την αποδοχή της βουλής αλλά και αυτή του Ελληνικού λαού.
Όλη αυτή η διαδικασία που ακολουθείται σχετικά με το πρόσωπο και το πότε θα ανακοινωθεί το όνομά του ασφαλώς δεν συνάδει με το κύρος του θεσμού που θέλουν να του αποδίδουν οι ανήκοντες στο δημοκρατικό τόξο. Επειδή πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι, ενημερωτικά θα τα αναφέρουμε πάρα κάτω, δεν μπορούμε ούτε να πιστέψουμε, ούτε να φανταστούμε το γεγονός ότι θα αντεπεξέλθουμε στην κρίση που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία έχοντας στο ύπατο αξίωμα πρόσωπα όπως αυτά.
Τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί εκτός από αυτά που προαναφέραμε είναι η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, ο μέχρι πρότινος Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Σημίτης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρόεδρος του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, ο Σταύρος Δήμας ο οποίος είχε επίσης προταθεί παλαιότερα και πολλοί άλλοι. Και ο Θεός ας τους δώσει φώτιση.