Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στην Κορυτσά η Εθνική Εορτή της 28 Οκτωβρίου. Οι εκδηλώσεις φέτος ξεκίνησαν στο Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής όπου και τελέστηκε Δοξολογία από τον π Ελευθέριο Καρακίτσιο τον π Σπύρο Κατούντη και π Μιχαήλ Σανελλάρη. Αμέσως μετά από την Δοξολογία όλοι οι παρευρισκόμενοι ανέβηκαν προς την Μπομποστίτσα όπου στο μνημείο που υπάρχει εκεί προς τιμή των ηρώων του έπους του 40 τελέστηκε Τρισάγιο , κατατέθηκαν πολλά στεφάνια ιδιαίτερα από τους ομογενείς της Κορυτσάς, η τελετή έληξε με το άκουσμα του εθνικού ύμνου. Η συνέχεια δόθηκε στο Ελληνοαλβανικό Σχολείο Όμηρος.Στην είσοδο του σχολείου είχε δημιουργηθεί έκθεση, από την συλλογή του Μιργκέν Σάμπλη, με θέμα «Η ελληνοαλβανική φιλία μέσα από την εκπαίδευση στην Κορυτσά». Η έκθεση και τα ευρήματα ήταν μοναδικά στο είδος τους. Το σημαντικότερο από όσα εκτέθηκαν ήταν το μοναδικό χειρόγραφο μητρώο του Μπάγκειον Γυμνασίου της Κορυτσάς που λειτούργησε για 20 χρόνια στην Κορυτσά από το 1887. Μόνο το μητρώο αυτό είναι όλη η ιστορία της Κορυτσάς και αποδεικνύει περίτρανα την ελληνικότητα της περιοχής.
Στην έκθεση επίσης υπήρχαν διάφορα βιβλία που χρησιμοποιούσε το Γυμνάσιο, ακόμα και χειρόγραφα . Διάφορα σχολικά είδη, ελληνικές εφημερίδες που ήταν συνδρομητές οι κορυτσαίοι, παλαιά Ελληνική Σημαία που βρέθηκε πρόσφατα σε σπίτι κορυτσαίου και πολλά άλλα αξιόλογα ιστορικά ευρήματα. Σκεφτείτε μόνο πως όλα αυτά επέζησαν για 100 χρόνια υπό διάφορα άγρια καθεστώτα και θα καταλάβετε το πάθος που είχαν οι κορυτσαίοι, οι οποίοι με κίνδυνο την ζωή τους φρόντισαν, έκρυψαν, φύλαξαν όσα μαρτυρούσαν την πραγματική ταυτότητα τους.
Πάνω, στην αίθουσα τελετών του σχολείου ο Διευθυντής των εκπαιδευτηρίων κ Φιλίππου Στέργιος έλαβε πρώτος τον λόγο και αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους αλλά και τους συντελεστές της εορτής, εκπαιδευτικούς και παιδιά, εκφώνησε σύντομο λόγο όπου αναφέρθηκε συνοπτικά στα γεγονότα που έχουν σχέση με την εθνική αυτή εορτή και έκλεισε λέγοντας: «….Δικό μας χρέος τώρα είναι να σκύψουμε για λίγο στη θυσία τους και να κρατήσουμε ο, τι είναι χρήσιμο για το δικό μας αγώνα. Δικό μας ακόμη χρέος είναι να μεταλαμπαδέψουμε την ιστορική μνήμη στα παιδιά μας για να καταλάβουν ότι μόνο με συνεργασία και αλληλεγγύη οι λαοί μπορούν να προοδεύσουν και να ζουν χωρίς φόβο…». Αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά κ Αλαμάνος Γεώργιος. Ο ίδιος ευχαρίστησε πρώτα τους παρευρισκομένους, μετά αναφέρθηκε στην ωραία παράδοση που έχει δημιουργήσει το Σχολείο Όμηρος σχετικά με τον εορτασμό της 28 Οκτωβρίου. Τόνισε, πως οι εκπαιδευτικοί του σχολείου έχουν σωστά εκτιμήσει την αξία που έχει η επαφή των μαθητών με τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα όπως αυτό. Ο ελληνικός λαός προσέφερε μια μεγάλη συμβολή στην υπηρεσία πανανθρώπινων ιδανικών, της ελευθερίας, της ειρήνης, της αξιοπρέπειας και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των λαών και μεταξύ ατόμων. Το σύντομο του λόγο το έκλεισε συγχαίροντας όλους τους συντελεστές της εορτής.
Ακολούθησε μια υπέροχη εορτή που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους. Τα τραγούδια, το χρονικό και το θέατρο που είχαν ετοιμάσει ήταν εκπληκτικά και ίσως να μην υπάρχει τέτοια γιορτή σε όλη την Ελλάδα. Οι παρευρισκόμενοι πολλές φορές συγκινήθηκαν και δάκρια συγκίνησης και περηφάνιας κύλησαν στα πρόσωπα τους.
Μετά την γιορτή του σχολείου ακολούθησε δεξίωση που παρέθεσε το Γενικό Ελληνικό Προξενείο Κορυτσάς
Στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος:
-Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ Αλέξανδρος Καχριμάνης
-Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Αδαμόπουλος Σωτήρης
-Ο Δήμαρχος Καστοριάς κ Αγγελής Ανέστης
-Ο Δήμαρχος Νεστορίου Γκέτσιος Πασχάλης
-Ο Αντιπρόεδρος Βλάχικης Αμφυκτιονίας Θανάσης Πότσης
-Σύλλογος «Οι Φίλοι του Πολιτισμού» με τον πρόεδρο του π Ελευθέριο Καρακίτσιο
-ΣΦΕΒΑ Θεσ/νίκης,
-Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ Σωτηρούδας Βασίλειος,
-Ο πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Όμηρος κ Ανδρέας Μήτσιος,
-Ο πρώην Βουλευτής, πρώην πρόεδρος Ομόνοιας και Συντονιστής Περιφέρειας Κορυτσάς κ Γρηγόρης Καραμέλος,
-Ο Πρόεδρος Ομόνοιας Παράρτημα Κορυτσάς κα Πατσίλη Στέλλα,
-Ο Πρόεδρος ρομά κ Αρμπέν Κοστούρη,
-Σύλλογος «Αναγέννηση Μοχοπόλεως 1929»
Καθώς και πλήθος εκπροσώπων από τους ομογενείς των χωριών Πολένα, Πενταβίνη, Μπομποστίτσα, Τσιφλίκων και πολλοί επισκέπτες από την Ελλάδα.
Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως κανένας εκπρόσωπος των τοπικών αρχόντων της Κορυτσάς, αν και έλαβαν προσκλήσεις, δεν εμφανίστηκε για την εορτή προσβάλλοντας για ακόμη μια φορά όλους τους Έλληνες, είτε αυτούς που ζουν εδώ και τους ψηφίσουν είτε αυτούς που έρχονται ως επισκέπτες από μια χώρα που έχει ταΐσει με το σάρκα της την Αλβανία.
πηγη: pelasgoskoritsas.gr