ΚΟΥΠΕΣ 1821-2021

Παρόλο που οι μετανάστες με υπηκοότητα οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ έχουν ήδη τη δυνατότητα να ψηφίζουν τόσο στις τοπικές όσο και στις ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ κατοικούν σε ένα κράτος της ΕΕ του οποίου δεν είναι πολίτες, η προσέλευση τους στις κάλπες παραμένει χαμηλή σε ολόκληρη την ΕΕ, με φαινομενικά ελάχιστη επιρροή στην τοπική πολιτική σε πολλά έθνη-κράτη.

Οι μεγαλόσχημοι στις Βρυξέλλες θέλουν τώρα να το αλλάξουν αυτό προσπαθώντας να αυξήσουν τον αριθμό αυτών που κατ ‘ ευφημισμό αποκαλούν «κινητούς πολίτες της Ένωσης» που θα ψηφίζουν στις εκλογές άλλων κρατών μελών της ΕΕ, ακόμη και να είναι υποψήφιοι σε αυτές τις χώρες στις οποίες δεν είναι πολίτες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πίεσε επίσης το εκλογικό υλικό που παράγεται σε κάθε χώρα να είναι διαθέσιμο σε διάφορες γλώσσες, ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή των ξένων ψηφοφόρων, κάτι που ένας βουλευτής είπε ότι θα βοηθήσει την ΕΕ να γίνει «μια πραγματική υπερεθνική πανευρωπαϊκή Δημοκρατία».

Ο Δρ Gunnar Beck του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δήλωσε στο Breitbart Europe ότι η προσπάθεια για να ψηφίσουν περισσότεροι εσωτερικοί μετανάστες της ΕΕ στις τοπικές εκλογές άλλων χωρών είναι μια προσπάθεια των Ευρωκρατών για να υπονομεύσουν τη σχέση μεταξύ εθνικότητας και Δημοκρατίας. Περιέγραψε την κίνηση ως άλλη μια προσπάθεια επέκτασης της επιρροής των Βρυξελλών.

«Αυτή είναι μια προσπάθεια της ΕΕ να αυξήσει το πολιτικό βάρος αυτών που η πατρίδα τους είναι οπουδήποτε σε βάρος αυτών που η πατρίδα τους είναι κάπου», δήλωσε ο γερμανός ευρωβουλευτής, επαναλαμβάνοντας την ιδέα του πολιτικού σχολιαστή του Ηνωμένου Βασιλείου David Goodhart ότι πολλές δυτικές χώρες χωρίζονται όλο και περισσότερο μεταξύ μιας πλούσιας, κινητής ανώτερης τάξης και μιας πιο ριζωμένης, εθνικού προσανατολισμού κατώτερης τάξης.

«Ενισχύοντας την εκλογική φωνή εκείνων των Ευρωπαίων που δεν ζουν και δεν εργάζονται στη χώρα καταγωγής τους, οι οποίοι τείνουν να είναι πλουσιότεροι, πιο ανθεκτικοί στις οικονομικές κρίσεις, πιο φιλοευρωπαϊκοί και πιο φιλομεταναστευτικοί, η ΕΕ προσπαθεί να φιμώσει τη φωνή των ντόπιων», εξήγησε ο Δρ Beck. «Διαγράφοντας τη σχέση μεταξύ εθνικότητας και δημοκρατικού δικαιώματος ψήφου, η ΕΕ ουσιαστικά διαγράφει το Δήμο. Αυτοί που δεν εργάζονται στον καλοπληρωμένο και κινητό τριτογενή τομέα, είναι το θύμα αυτού».

Ο βουλευτής του AfD επέκρινε επίσης την προσπάθεια για την παραγωγή εκλογικού υλικού σε ξένες γλώσσες, ώστε να εμπλακούν οι ξένοι μετανάστες στην τοπική πολιτική, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε ενάντια στις προσπάθειες ένταξης.

«Απαιτώντας από τους δήμους να ενημερώνουν τους μη εθνικούς πολίτες της ΕΕ για το δικαίωμά τους να ψηφίζουν και να εκλέγονται, η ΕΕ παρεμποδίζει ενεργά την επιτυχή ένταξη των μεταναστών στον τοπικό κοινωνικό ιστό», δήλωσε ο Δρ Beck, επικρίνοντας το μέτρο.

«Η απαίτηση από τις τοπικές διοικήσεις να προσαρμοστούν στους μετανάστες είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται», πρόσθεσε.

Μετάφραση/Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Δημητρίου

Αφήστε το σχόλιο σας

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ