Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2024
spot_img

κορυφαίες ειδήσεις

spot_img

διαβάστε ακόμη

Δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2019: το τότε και το τώρα του πατριωτικού χώρου, δες τι απέμεινε

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ, λίγο πριν, στις 23-26 Μαΐου του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκαν οι ευρωεκλογές και αυτά που έμειναν στην μνήμη είναι τα εξής: Ήταν οι πρώτες εκλογές με αριστερή κυβέρνηση και ταυτόχρονα ήταν και οι εκλογές που έστειλαν το μήνυμα ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» τελειώνει και η «Δεξιά» Νέα Δημοκρατία επανέρχεται στην εξουσία. Ήταν οι εκλογές στις οποίες κάποιοι πανηγύριζαν λέγοντας ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια παραπλανώντας τον κόσμο. Ακόμα ήταν και οι πρώτες εκλογές μετά περίπου από μία 20ετία που είχαμε την μεγαλύτερη συμμετοχή κομμάτων του πατριωτικού χώρου: Έλαβαν μέρος Χρυσή Αυγή, η Ελληνική Λύση, ο συνασπισμός ΠΑΤΡΙΕ του στρατηγού και πρώην ευρωβουλευτή Ελευθέριου Συναδινού με τον ΛΑΟΣ και την ΛΕΠΕΝ, η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, η Ελεύθερη Πατρίδα και ο συνασπισμός Εθνικό Μέτωπο-Πατριωτικός Σύνδεσμος.

Τι βγήκε όμως, ποιο το όφελος από όλο αυτό; Η ΧΑ είδε τα ποσοστά της να κατρακυλούν από το 9,2% των προηγούμενων ευρωεκλογών στο 4,87% και να είναι ουσιαστικά προάγγελος της εκλογικής της αποτυχίας στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, όπου δεν κατάφερε να εισέλθει και πάλι στο κοινοβούλιο, αφού φυσικά είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις πολλών στελεχών της.

Η Ελληνική Λύση που συμμετείχε για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία αποκόμισε 4,18%.

Ο Συνασπισμός ΛΑΟΣ-ΠΑΤΡΙΕ-ΛΕΠΕΝ δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την αναγνωρισιμότητα του Γιώργου Καρατζαφέρη, ούτε το ότι ο στρατηγός Συναδινός ήταν ευρωβουλευτής και έμεινε στο 1,23%.

 Η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη ο οποίος είχε αναγνωρισιμότητα λόγω της συχνής τηλεοπτικής του παρουσίας συγκέντρωσε μόλις ένα 0,66% παρά τις καλές σχέσεις που είχε με την Λεπέν και τον Σαλβίνι αφού ανήκε στην πολιτική τους ομάδα.  

Η Ελεύθερη Πατρίδα με το 0,73% που συγκέντρωσε έκανε την έκπληξη στον χώρο γιατί κανείς δεν την περίμενε τόσο ψηλά, αλλά τίποτε περισσότερο από αυτό.

Όσο για τον Συνασπισμό Εθνικό Μέτωπο-Πατριωτικός Σύνδεσμος αύξησε κάπως τις ψήφους από την προηγούμενη κάθοδο στις ευρωεκλογές (μόνο το Εθνικό Μέτωπο) αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 0,19%.

Τα περισσότερα από αυτά τα κόμματα είχαν εμπλακεί σε έναν κυκεώνα ατέρμονων συζητήσεων για κοινή κάθοδο που όμως δεν ευοδώθηκαν με αποτέλεσμα ο πατριωτικός χώρος να εμφανιστεί πολυδιασπασμένος και φυσικά δεν κατάφεραν να ενωθούν ούτε για τις εθνικές εκλογές με αποτέλεσμα να συμμετάσχουν μόνον η ΧΑ που έμεινε εκτός βουλής και η Ελληνική Λύση που τα κατάφερε.

Ας δούμε όμως τι γίνεται στον πατριωτικό χώρο σήμερα, δύο χρόνια μετά τις εθνικές εκλογές:

Η Χρυσή Αυγή με τα πάλαι ποτέ υψηλά ποσοστά της, μετά και την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου σε βάρος και την φυλάκιση της ηγετικής της ομάδας, έχει πέσει σε αδράνεια.

Από τους κόλπους της δημιουργήθηκαν δύο ακόμη κόμματα, η ΕΛΑΣΥΝ, που δεν εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις αλλά διαθέτει έναν εκλεγμένο Ευρωβουλευτή, τον ιδρυτή της Γιάννη Λαγό. Επίσης οι «Έλληνες για την Πατρίδα» που έχουν κάποια δραστηριότητα και στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται στο 1-1,5% και έχουν και την αναγνωρισιμότητα του ιδρυτή τους Ηλία Κασιδιάρη.  

Η Ελληνική Λύση, το μόνο κόμμα του χώρου, όχι φυσικά για όλους, που βρίσκεται στο κοινοβούλιο, διατηρεί τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις με κάποια ελαφρά τάση για άνοδο.

Η ΠΑΤΡΙΕ απλά υπάρχει, η ΛΕΠΕΝ συμμετέχει σε κάποιες δράσεις και πρόσφατα ανακοίνωσε την συνεργασία της με την ΕΛΑΣΥΝ.

Όσο για τον ΛΑΟΣ, ακούσαμε μετά τις εκλογές από τον Γιώργο Καρατζαφέρη για παραχώρηση της αρχηγίας στους νεότερους και για Συνέδριο, αλλά Συνέδριο δεν βλέπουμε.

Η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη κάνει προσπάθειες να συνεργαστεί με τον Θάνο Τζήμερο (Δημιουργία Ξανά).

Το Εθνικό Μέτωπο υπάρχει και κάνει κάποιες δράσεις και δημοσιεύει κείμενα με τις θέσεις του =μέσω διαδικτύου.

Στις νέες παρουσίασες συγκαταλέγεται το κόμμα του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα που ξεκίνησε με πολλές παρουσίες, αλλά τώρα έχει μείνει σχεδόν μόνος του.

Ακόμα υπάρχει και μία συνεργασία-συνένωση του κόμματος του Στέλιου Παπαθεμελή, της «Ελεύθερης Πατρίδας» και του «Πατριωτικού Συνδέσμου», ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε συνεργαστεί με το «Εθνικό Μέτωπο».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξαναρχίσουν οι ενωτικές προσπάθειες από πολλούς, για κάποιους δεν είμαστε και σίγουροι για το αν το πιστεύουν, οπότε μένει να δούμε τι θα γίνει και κυρίως αν θα γίνει.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΙΣ

ΜΑΥΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ