Στις 22 Ιουνίου 1941 ξεκινά η μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση όλων των εποχών, η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Ο γερμανικός στρατός για την επιχείρηση αυτή διέθεσε τρεις στρατιές με περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια άντρες. Η κεντρική στρατιά είχε στόχο την Μόσχα, η βόρεια το Λένινγκραντ και η νότια το Στάλινγκραντ και τις πετρελαιοφόρες περιοχές πέρα από αυτό. Στον γερμανικό στρατό πολέμησαν ενταγμένοι σε μάχιμες μονάδες, τα Waffen SS και εκατοντάδες εθελοντές από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Απέναντι τους πολυάριθμοι άνδρες του Κόκκινου Στρατού από τις Σοβιετικές Δημοκρατίες. Χιλιάδες στρατιώτες έπεσαν αλλά και διακρίθηκαν για τον ηρωισμό τους σε αυτόν τον πόλεμο που διεξήχθη κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.
Ο μεγάλος φόβος του Στάλιν, ότι οι Γερμανοί από τα δυτικά και οι Ιάπωνες από τα ανατολικά θα επιχειρούσαν συνδυασμένη επίθεση, δεν έγινε πραγματικότητα και έτσι οι Γερμανοί εγκλωβίστηκαν σε ένα μέτωπο από την Βαλτική έως την Μαύρη Θάλασσα μήκους 2.900 χιλιομέτρων, με τα αποτελέσματα αυτής της πολεμικής επιχείρησης είναι γνωστά.
Δεν θα αναφερθούμε στο αν νίκησαν οι «καλοί» ή οι «κακοί, αλλά θα αναφέρουμε τις απόψεις κάποιων ιστορικών και αναλυτών. Σύμφωνα με αυτούς ο Στάλιν με το σύμφωνο που είχε υπογράψει με τον Χίτλερ ήθελε να έχει εξασφαλισμένα τα νώτα του και αφού ο γερμανικός στρατός νικήσει και εξουδετερώσει τις δυτικές χώρες, όταν αναπόφευκτα, για τον Στάλιν, θα άρχιζε να ηττάται, τότε με τον αναδιοργανωμένο, μετά από τις εκκαθαρίσεις Κόκκινο Στρατό θα εφορμούσε για να «καταπιεί» τις αποδυναμωμένες δυτικές δημοκρατίες.
Προφανώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια θα ήταν η μορφή της μεταπολεμικής Ευρώπης αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Γεγονός είναι όμως ότι οι δυτικοί, κυρίως οι Αμερικανοί, προσέφεραν τεράστια υλική και οικονομική βοήθεια στους Σοβιετικούς σε αυτόν τον πόλεμο με ότι είχε αυτό σαν αποτέλεσμα…