ΚΟΥΠΕΣ 1821-2021

του Νίκου Παπαγεωργίου

Αρκετές φορές ο ΕΚ μέσα από τις σελίδες του έχει αναφερθεί στην εγκληματικότητα και την γκετοποίηση πολλών περιοχών της πόλεως των Αθηνών.

Φυσικά η Ελληνική Αστυνομία έχει υπερβάλλει εαυτόν, αλλά δυστυχώς απουσιάζει η πολιτική βούληση η οποία θα της δώσει τα μέσα, νομικά και υλικά, ώστε να μπορέσει αποτελεσματικά να πατάξει την εγκληματικότητα. Δυστυχώς και ο Δήμος Αθηναίων αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων και ας επένδυσαν οι Αθηναίοι στον νέο δήμαρχο Μπακογιάννη.
Είναι γεγονός ότι κάποιες ενέργειες (επεμβάσεις) της Ελληνικής Αστυνομίας κατόπιν σχεδιασμών του υπουργείου ΠΡΟ. ΠΟ. στα Εξάρχεια και σε κάποια Πανεπιστήμια είχαν κάποια στοιχεία εντυπωσιασμού, εάν αυτός ήταν ο σκοπός. Το πρόβλημα ουσιαστικά δεν λύθηκε αφού το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να διατηρεί αρκετές αστυνομικές δυνάμεις ώστε να προστατεύει την περιοχή από την «ανακατάληψη», από τα παιδιά και τους «γνωστούς άγνωστους».
Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής αλλά και οι άλλοι που κατοικούν σε ακόμη πολύ δυσκολότερες, έχουν υποβάλλει προς τις αστυνομικές αρχές αλλά και την πολιτική τους ηγεσία τις δικές τους προτάσεις για την προστασία τους και οι οποίες είναι και ενδιαφέρουσες και εφικτές. Θεωρούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο αστυνομικός της γειτονιάς, από τον οποίο θα ζητούν άμεσα βοήθεια, ένα θέμα το οποίο έχει πολυσυζητηθεί έχουν υποσχεθεί ότι θα υλοποιηθεί αλλά μέχρι σήμερα παραμένει στα χαρτιά.
Επίσης θα μπορούσαν να ζητήσουν την βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά αυτή χρησιμοποιείται για να κόβει κλήσεις για παράνομη στάθμευση προκειμένου να γεμίζουν τα ταμεία του Δήμου. Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές ζητούν την βοήθεια του Δήμου για να μην κλείσουν. Ανοιχτά καταστήματα θέλουν οι πολίτες στις γειτονιές τους για να υπάρχει ζωή. Ζητούν λοιπόν οι επαγγελματίες να μειωθούν τα δημοτικά τέλη που τους έχουν πνίξει, για ενισχυθούν αυτές οι επιχειρήσεις, να παταχθεί το παραεμπόριο και να δοθούν κίνητρα για να δημιουργηθούν και νέες επιχειρήσεις. Όταν νυχτώνει οι κάτοικοι σε πολλές γειτονιές των Αθηνών φοβούνται να βγουν στους δρόμους, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές, στα στενά, στους λόφους, αφού μόλις πέσει ο ήλιος αρχίζει να «λειτουργεί» η ανομία.
Πρέπει επιτέλους ο Δήμος και το αρμόδιο υπουργείο ΠΡΟ. ΠΟ. να ασχοληθούν σοβαρά με το κέντρο αλλά και τις γειτονιές των Αθηνών και ειδικότερα να καθίσουν και να ακούσουν τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Οι συσκέψεις στα γραφεία με τους συμβούλους και τους παρατρεχάμενους καλές είναι αλλά όχι αποτελεσματικές διότι απουσιάζει η εικόνα της καθημερινότητας. Και φυσικά με αυτήν πρέπει να ασχοληθούν και να φροντίσουν εάν θέλουν επιτέλους να θεωρηθεί και η Αθήνα ευρωπαϊκή πόλη.

Ο Νικόλας Μουστάκας είναι ένα από τα πολλά θύματα των αλλοδαπών εγκληματιών. Δολοφονήθηκε με βάρβαρο τρόπο από «μετανάστες» που απλά μπορούσαν να τον ληστέψουν μόνον, αλλά εκείνοι έδειξαν και το μίσος τους. Δολοφονήθηκε σε μία ειδυλλιακή περιοχή, τον λόφο του Φιλοπάππου, που η επίσκεψή του σήμερα από τους απλούς πολίτες έχει καταστεί επικίνδυνη λόγω της δράσης των εγκληματιών και την αδυναμία της αστυνομίας να τους προστατεύσει.


Μόνιμα υπό κατάληψη
Ο λόφος του Φιλοπάππου είναι περίπου 700 στρέμματα και εκτός από τιυς χιλιάδες τουρίστες ακόμη περισσότεροι Έλληνες περιπατητές τον έχουν επισκεφτεί και εξακολουθούν να τον επισκέπτονται. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν και συμμορίες κακοποιών οι οποίες δρουν όλες τις ώρες της ημέρας και ιδιαίτερα τις νύχτες σε βάρος ανυποψίαστων ξένων τουριστών αλλά και Ελλήνων ληστεύοντας, (από το βράδυ της 15ης Αυγούστου έχουν στο ενεργητικό τους και έναν νεκρό), όσους σκαρφαλώνουν στα βραχάκια του λόφου για να απολαύσουν την θέα που προσφέρει, αλλά και τα καλοκαιρινά βραδάκια για να δροσιστούν.
Σύμφωνα με την Αστυνομία η αστυνόμευση του Φιλοπάππου είναι πολύ δύσκολη και ιδιαίτερα την νύχτα. Η έκταση είναι πολύ μεγάλη, οι κακοποιοί το γνωρίζουν αυτό και έχουν εύκολους δρόμους διαφυγής.
Έξαλλου οι αστυνομικοί λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους είναι υποχρεωμένοι να κινούνται πεζοί και συγχρόνως το μαύρο σκοτάδι που επικρατεί στην περιοχή κάνει το έργο τους ακόμη δυσκολότερο. Και τίθεται το ερώτημα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, που θα αναζωογονήσουν αυτή τη περιοχή και θα προστατεύσουν το δικαίωμα των κατοίκων στην ασφάλεια; Εκτός φυσικά εάν απουσιάζει το αληθινό ενδιαφέρον για την περιοχή. Ίσως και η ανικανότητα των αρμοδίων να παίζει τον ρόλο της.
Είναι προφανές ότι η προηγουμένη δημοτική αρχή, αλλά και η σημερινή, αν και είναι θα λέγαμε κάπως νωρίς, αγνοούν ή μάλλον δεν ενδιαφέρονται για τα όσα συμβαίνουν στο λόφο του Φιλοπάππου. Αν κάνουν μία βόλτα στη περιοχή θα διαπιστώσουν ότι μία νέα γειτονιά δημιουργείται, όχι από πολλούς προς το παρόν, διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων οι οποίοι είναι άστεγοι και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε μικροσπηλιά ή εσοχή του καταπράσινου λόφου προκειμένου να έχουν την δική τους φωλιά. Άλλοι τη βγάζουν σε παγκάκια, σε σκηνές. Μαζί τους έχουν και τα οικιακά αντικείμενα, και προφανώς έχει αρχίσει να δημιουργείται μία ιδιότυπη συνοικία από τους άστεγους του Φιλοπάππου.

Ο λόφος της ανομίας
Αυτή είναι η μία πλευρά του λόφου η άλλη είναι της ανομίας που επικρατεί. «Έγκλημα στου Φιλοπάππου, συμμορίες λυμαίνονται την περιοχή. Μα μόλις χτες δεν ήταν όταν στου Φιλοπάππου πήγαιναν βόλτα οι οικογένειες με παιδάκια, και χαίρονταν τον περίπατο οι ερωτευμένοι; Πώς αφήσαμε την Αθήνα μας σε αυτόν τον κατήφορο;». Καμπανάκι κινδύνου για την εγκληματικότητα στην περιοχή του Φιλοπάππου, επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Χρήστος Τεντόμας.
Τώρα έχει αρχίσει να γκετοποιείται και ο λόφος του Φιλοπάππου. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εξοργιστική διότι χάνονται «εδάφη» εντός των Αθηνών σε καιρό ειρήνης. Μόνο την ημέρα που θα συμβεί κάποιο σοβαρό γεγονός θα δραστηριοποιηθούν οι αρμόδιοι και φυσικά ξεχνιέται μόλις φύγει από την επικαιρότητα. Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη και κανείς δεν έχει παραιτηθεί. Όλοι παραμένουν στις θέσεις τους και η ζωή συνεχίζεται κι ας είναι αφόρητη για όσους ζουν από κοντά το δράμα.

Αφήστε το σχόλιο σας

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ