ΚΟΥΠΕΣ 1821-2021

Όποτε τους συμφέρει η δικαιοσύνη είναι σωστή και όπου δεν αποφασίζουν σύμφωνα με την σταλινική τους νοοτροπία “λανθάνει η δικαιοσύνη “… Όπως και στην περίπτωση του Μητροπολίτη Αμβροσίου “έτσι και τώρα στη περίπτωση της ακύρωσης του νομοσχεδίου Φίλη για τα βιβλία των θρησκευτικών  αποδεικνύουν περίτρανα τη νοοτροπία τους,” μόνο η δική τους αλήθεια, πρέπει να είναι η επικρατούσα “ακόμη και όταν αυτά που κάνουν είναι αντισυνταγματικά, εκείνοι ως αμετανόητοι, επιμένουν.

Αρνητική έκπληξη χαρακτηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας του εκσυγχρονισμού των Θρησκευτικών ο Νίκος Φίλης, επί υπουργίας του οποίου ξεκίνησε η αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος.

Στις πρώτες του δηλώσεις (Κανάλι της Βουλής) μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης ο πρώην υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό» και απέδωσε την απόφαση των δικαστών σε λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος.

Τόνισε, δε, ότι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, ενώ χαρακτήρισε ισχυρό το σκεπτικό της μειοψηφίας.

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης  εξήγησε ότι το σχολείο θα πρέπει σύμφωνα με το Σύνταγμα να συντελεί στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών, όχι όμως να είναι ομολογιακό μάθημα, κατηχητικό.

«Δεν λέει το Σύνταγμα ότι το μάθημα θα μυεί, θα προσηλυτίζει στο ορθόδοξο δόγμα, λέει ότι πρέπει να δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να ενημερώνονται και να αναπτύσσουν συνείδηση σε θέματα θρησκείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «λανθασμένη ερμηνεία» τόσο του Συντάγματος όσο και του άρθρου της Ευρωπαϊκή Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που επικαλούνται οι δικαστές στο σκεπτικό τους. «Η ΕΣΔΑ, που συμπληρώνει το Σύνταγμα, δεν λέει σε καμία περίπτωση ότι το κράτος πρέπει να κάνει ομολογιακό μάθημα», είπε.

«Είναι σκοταδισμός, μεσαίωνας και αναχρονισμός από δύο πλευρές: πρώτον διότι υιοθετεί απόψεις ακραίων φονταμενταλιστών κύκλων στη χώρα μας, δεύτερον διότι μετατρέπει το ΣτΕ σε ένα όργανο που δογματίζει», ανέφερε επίσης.

Ο ίδιος δήλωσε περήφανος για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των Θρησκευτικών όταν ο ίδιος ήταν υπουργός, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν ήταν προσωπικό του έργο αλλά αποτέλεσμα προσπάθειας πολλών φωτισμένων παιδαγωγών και θεολόγων ύστερα από διάλογο με την Εκκλησία και την Ιερά Σύνοδο, το οποίο μάλιστα εφαρμοζόταν ήδη πιλοτικά σε πολλά σχολεία.

Για τον λόγο αυτό εξέφρασε την έκπληξή του πώς το ΣτΕ εμφανίζεται πάνω από την Ιερά Σύνοδο και ο πρόεδρός του, κ. Σακελλαρίου, διεκδικεί ρόλο αρχιεπισκόπου.

Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, ο υπουργός παρέπεμψε στη σαφή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σημειώνοντας ότι το μάθημα θα συνεχίσει ως έχει καθώς -όπως είπε- «δεν υπάρχει πρακτική συνέπεια από την απόφαση του ΣτΕ».

Αφήστε το σχόλιο σας

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ