Το Republique en Marche του Γάλλου προέδρου, μαζί με το Modem, εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 από 566 έδρες, μένοντας μακριά από τον θρίαμβο των 470 εδρών, που προδιέγραφαν οι δημοσκοπήσεις στο 56,83%  διαμορφώθηκε η αποχή.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξασφάλισε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την δύναμη των άλλων πολιτικών κομμάτων να «εξατμίζεται», σε μία ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από πολύ υψηλό ποσοστό αποχής.

Το κόμμα Republique en Marche (REM) σε συμμαχία με το MoDem εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 από 566 έδρες, εξαιρουμένων 11 εδρών των Γάλλων του εξωτερικού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο εκπρόσωπος του κινήματος La République en Marche, Μπεντζαμίν Γκριβό, χαιρέτισε «μία καθαρή πλειοψηφία», που εκφράσθηκε στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές.

«Εξασφαλίζουμε μία καθαρή πλειοψηφία, αλλά ταυτόχρονα οι Γάλλοι δεν θέλησαν να υπογράψουν λευκή επιταγή» σχολίασε και… παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ.

«Είναι αποστολή ευθύνης. Η αληθινή νίκη θα είναι σε πέντε χρόνια, όταν τα πράγματα θα έχουν αλλάξει πραγματικά. Από την περασμένη εβδομάδα είπαμε ότι οι εκλογές είχαν δύο γύρους και ίσως αφήσαμε να εννοηθεί ότι όλα ήταν τελειωμένα. Ίσως και το δικό μας εκλογικό σώμα δεν κινητοποιήθηκε, πιστεύοντας ότι η εκλογή τελείωσε. Ωστόσο, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία, θέληση να αλλάξουν τα πράγματα» προσέθεσε.
Η νίκη αυτή, ωστόσο, στιγματίζεται από το ποσοστό της αποχής, που έφτασε  το 56,83%,.
Το ιστορικό ρεκόρ εξηγείται, όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, από την βεβαιότητα της επικράτησης του κόμματος του Μακρόν, την κόπωση από τον εκλογικό μαραθώνιο -που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο από τις προκριματικές εκλογές στην γαλλική Δεξιά- και την διαρκώς αυξανόμενη αδιαφορία για την πολιτική.

Το προεδρικό κόμμα REM παραμέρισε όλα τα παραδοσιακά κόμματα της γαλλικής Δεξιάς και Αριστεράς που διαμορφώνουν εδώ και δεκαετίες το γαλλικό πολιτικό τοπίο, χωρίς ωστόσο να φθάσει στην σαρωτική νίκη, που είχαν προαναγγείλει ορισμένα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Στην δεξιά, το κόμμα Les Republicains (LR) καταλαμβάνουν 113, το UDI (Union des democrates et independants) 16 και τα διάφορα μικρότερα κόμματα της δεξιάς 6. «Είναι κάτι περισσότερο από ήττα, είναι το τέλος μίας εποχής» σχολίασε η πρώην πρωθυπουργός, Βαλερί Πεκρές.

Ο επικεφαλής του κόμματος, Φρανσουά Μπαρουάν, εμφανίσθηκε πάντως ικανοποιημένος από τον αριθμό των εδρών, εκτιμώντας ότι είναι «αρκετός, για να αναδείξει τις πεποιθήσεις της Δεξιάς».

Στην αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει πλέον 290 έδρες, η Ανυπότακτη Γαλλία 17, τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς 11, το Κομμουνιστικό Κόμμα 10 και το PRG (Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς) 3.

Το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει 8 έδρες, έναντι δύο το 2012. Η επικεφαλής του, Μαρίν Λεπέν, η οποία εξελέγη στο Πα-ντε-Καλαί, εισέρχεται για πρώτη φορά στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση έπειτα από την αποτυχημένη της απόπειρα, το 2012.

Η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι εξελέγη βουλευτής (για πρώτη φορά) και άρχισε την αντιπολίτευση στον Εμανουέλ Μακρόν: «Η αποχή έσπασε νέα ρεκόρ, η αμφιβολία απέναντι στην δημοκρατία έφτασε στα ύψη. Η αποχή θρυμματίζει σημαντικά την νομιμότητα της νέας βουλής. Θέλω να επισημάνω ότι είναι σκανδαλώδες ένας κίνημα σαν το δικό μας, με 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους στην προεδρική εκλογή να μη μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. Παρότι η κυβέρνηση Μακρόν έχει ισχυρή πλειοψηφία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ιδέες του είναι εντελώς μειοψηφικές στη χώρα. Εμείς θα είμαστε οι εκπρόσωποι των εκατομμυρίων Γάλλων που είναι δεμένοι με την ιστορία τους, θα στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους καθώς και την μεγαλοπρέπεια της γαλλικής ιστορίας. Θα είμαστε πάντα παρόντες, αύριο πιο δυνατοί από σήμερα, για να υπερασπιστούμε τη Γαλλία και τους Γάλλους».

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here