ads

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου απεβίωσε το ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Μάνος Μανωλάκος. Ήταν γνωστός για τις πατριωτικές θέσεις του και απόψεις και είχε διαγραφεί από τον Κώστα Καραμανλή το 1999 γιατί παρέστη στην κηδεία του Γεωργίου Παπαδοπούλου.
Το παρών έδινε σε επίσης σε όλες τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους νεκρούς του συμμοριτοπολέμου και εξέφραζε την ανοικτά την διαφωνία του με την ηγεσία της ΝΔ που απαγόρευε στα στελέχη να παραστούν σε αυτά.
Αντί μνημοσύνου δημοσιεύουμε μία παλαιότερη συνέντευξή του που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα μας.

Κύριε Μανωλάκο, κάνατε πρόσφατα μία καταγγελία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ήθελα να μας ενημερώσετε λεπτομερώς σχετικά με το ζήτημα.
Αυτό που συνέβη φέτος στις Στρατιωτικές Σχολές, κ. Ζαφειρόπουλε, είναι αχαρακτήριστο. Επί τρεις συνεχείς γενεές, η οικογένεια μου βγάζει στρατιωτικούς και εμφανίστηκαν τώρα κάποιοι πολιτικάντηδες για να ακυρώσουν αυτή την πορεία μας. Συγκεκριμένα, πήγαν οι δύο δίδυμοι γιοι μου, οι οποίοι είναι αθληταί, έχουν ύψος 1.90 και η βαθμολογία τους φτάνει το 19.2, να εξεταστούν για το αν είναι επαρκείς για να φοιτήσουν στις Στρατιωτικές Σχολές. Τα παιδιά μου ασφαλώς δεν μπορούσαν να κοπούν πουθενά: είχαν συγκεντρώσει την απαιτούμενη βαθμολογία, πέρασαν με επιτυχία τα υγειονομικά και τα αθλητικά τεστ, καθώς είναι υγιέστατοι και αθλούνται συστηματικά. Και όμως, απ’ ότι μας είπαν: «κόβονται στα ψυχοτεχνικά τεστ…».
Πρόκειται ασφαλώς για μία καταφανή περίπτωση πολιτικής διώξεως και αυτό αποδεικνύεται απ’ το γεγονός ότι στην ίδια σχολή και με την ίδια επιτροπή, και τα δύο παιδιά μου, πέρυσι κρίθηκαν ικανά. Φέτος δηλαδή τι συνέβη;
Σημειώστε πως τα παιδιά μου φοιτούν στην Σχολή Μηχανικών Η/Υ, δηλαδή την πλέον υψηλόβαθμη σχολή του Πολυτεχνείου. Με τη φετινή τους βαθμολογία μάλιστα, εισάγονται και στις Ιατρικές σχολές. Και σημειώστε ακόμη ότι στα λεγόμενα «ψυχοτεχνικά» τεστ δεν εξετάζονται μόνον οι Αξιωματικοί, αλλά ακόμη κι αυτός που θέλει να γίνει μούτσος σ’ ένα βαπόρι. Είναι μία εξέταση χαζοερωτήσεων, του στυλ: «φοβάσαι το σκοτάδι; σου αρέσουν οι ξανθές γυναίκες» κ.λπ.

Εσείς για ποιο λόγο πιστεύετε ότι οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε αυτά το τεστ; Μήπως για να είναι εφικτή η απόρριψη ενός «ανεπιθύμητου» υποψηφίου;
Αυτά τα τεστ εγένοντο στο παρελθόν για να κόβουν τους κομμουνιστάς. Και ορθώς κατ’ εμέ, αφού το επίσημο Κ.Κ.Ε, το 1940 έδωσε το σύνθημα «πετάξτε τα όπλα». Πώς λοιπόν ένας νέος, κομμουνιστικών πεποιθήσεων, θα μπορούσε να προσφέρει στις Ένοπλες Δυνάμεις; Σήμερα όμως που έχει πάψει να υφίσταται ο κομμουνιστικός κίνδυνος, με αυτά τα τεστ μπορεί να κοπεί κάποιος αναρχικός, τοξικομανής ή όποιος που η εμφάνισή του δε συνάδει με το στρατιωτικό ήθος (σκουλαρίκια κ.λπ.). Επειδή λοιπόν σε αυτά τα άτομα δεν μπορούν να πουν ότι απορρίπτονται επειδή έχουν τρυπήσει τα αυτιά τους, εμφανίζουν επίσημα ένα αρνητικό αποτέλεσμα στα ψυχοτεχνικά τεστ. Με βάση μία εσωτερική στρατιωτική διάταξη μάλιστα, οι κρίσεις αυτές θεωρούνται αμετάκλητες, τη στιγμή που ούτε οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν είναι αμετάκλητες.
Αυτό έχει γίνει λοιπόν για να φεύγουν μερικοί «ανεπιθύμητοι» απ’ τη μέση. Το άσχημο όμως είναι ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ μας σεβάστηκε ως αντιπάλους τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται η Ν.Δ. σήμερα να μας συμπεριφερθεί με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο. Και το πλέον δυσάρεστο είναι ότι Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης είναι ο Βασίλης ο Μιχαλολιάκος, ένας άνθρωπος με τον οποίον είχαμε μία κοινή πορεία, και που πολλά απ’ όσα πέτυχε στα χρόνια της δράσης του στην ΟΝΝΕΔ, οφείλονταν και στη βοήθεια που του έδωσα εγώ και οι συνεργάτες μου.

Δηλαδή κ. Μανωλάκο καταγγέλετε ότι τα παιδιά σας πλήρωσαν τις πολιτικές σας θέσεις και την εν γένει στάση σας σε διάφορα πολιτικά ζητήματα. Και ότι η Ν.Δ. εκδικήθηκε μέσω αυτών, εσάς;
101%!

Δεν ξέχασαν ότι είχατε παρευρεθεί στην κηδεία του Γεωργίου Παπαδοπούλου…
Δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν και το ότι εξέφραζα συχνά δεξιές απόψεις, ότι πήγαινα στις βασιλικές συνάξεις, ότι ο Καραμανλής φοβόταν πως με τις συγκεκριμένες θέσεις μου γρήγορα θα εκλεγόμουν στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας. Είχα μάλιστα εκλεγεί στην εκτελεστική επιτροπή της Ν.Δ. με ένα σύστημα πλειοψηφικό, την στιγμή που ο ίδιος ο Καραμανλής δεν μπορούσε να εκλέξει τους δικούς του ανθρώπους. Όλα αυτά τον ανάγκασαν να με διαγράψει και να με κυνηγήσει.
Παρ’ όλα αυτά, θεωρούσα αδιανόητο ότι μπορεί να φτάσουν στο σημείο να κυνηγήσουν και την επόμενη γενιά.

Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε από ‘δω και πέρα για το συγκεκριμένο θέμα;
Αυτό το γεγονός δεν μπορούσα να το κρατήσω μέσα μου. Γι’ αυτό και έγραψαν ορισμένες εφημερίδες, ειπώθηκε σε κάποια κανάλια, ασχολείται τώρα και ο «Ελεύθερος Κόσμος». Πέρα απ’ αυτά όμως, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Και μη με θεωρήσετε υπερφίαλο αν σας πω ότι μπορώ να επιτύχω ένα θετικό αποτέλεσμα. Είναι τόσο προχειροστημένη η διαδικασία, που ούτε πρακτικά δεν έχουν κρατήσει. Μάλιστα έχω αναθέσει την υπόθεση σε απόστρατο στρατοδίκη που με ενημέρωσε πως ανάλογες αποφάσεις Στρατιωτικών Σχολών, ακυρώνονται η μία μετά την άλλη. Παντού υπάρχουν αυθαιρεσίες. Προσωπικά μάλιστα προτρέπω όσα παιδιά έχουν κοπεί σε αυτά τα ψυχοτεχνικά τεστ- χωρίς φυσικά να παρουσιάζουν κάποιο ψυχοσωματικό πρόβλημα- να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη.


Όλο το κράτος είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ.!

Σαν πρώην σημαίνον στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, πολιτευτής και γραμματέας της ΟΝΝΕΔ, πώς κρίνετε τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας απ’ το εν λόγω κόμμα;
Όλο το κράτος είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ.! Ο Καραμανλής, μαζί με την μικρή παρεούλα του, είναι ένας ψευτοδιαχειριστής που μόνο στους τύπους κατέχει την εξουσία. Από εκεί και κάτω, μέσα στα υπουργεία δρουν ακόμη οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους κανένας δεν τολμά να αγγίξει. Και αν κάποιες φορές θέλουν να το παίξουν αυστηροί, βρίσκουν περιπτώσεις σαν τη δικιά μου ή των παιδιών μου, που τα «έκοψαν» από τις Στρατιωτικές Σχολές. Μη ξεχνάμε όμως πως συμπεριφέρθηκε κι ο «παπαδοπουλικός» υπουργός, ο Απόστολος ο Ανδρεουλάκος, ο οποίος ήταν υποψήφιος του κόμματος του Γεωργίου Παπαδοπούλου, δηλαδή της Εθνικής Παράταξης. Που λες και είχε πληθώρα υπαλλήλων όταν μπήκε στο υπουργείο Προεδρίας, έβγαλε σε πρωτοσέλιδο οκτάστηλο στην «Απογευματινή» πριν μερικές εβδομάδες, το…μεγάλο του κατόρθωμα, να διώξει έναν απ’ τους ελάχιστους δεξιούς που εργάζονταν στο υπουργείο του. Και μάλιστά ένα ιδρυτικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, τον Στέλιο τον Πολίτη, που είχε τραυματιστεί διά όπλου από τους αντιπάλους μας το 1983, σε πολιτική συγκέντρωση στην Καλαμάτα. Και σήμερα ήρθε ο Ανδρεουλάκος να τον απολύσει και να στερήσει το ψωμί από έναν άριστο οικογενειάρχη, με δύο παιδιά στα πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα. Και πώς να κάνει, όταν ο Κώστας ο Καραμανλής δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του; Θα μου πείτε: «κι ο Παπανδρέου έχει κάνει καμιά δουλειά;»… Τα ίδια και χειρότερα!

Φημολογείται έντονα στους δημοσιογραφικούς και τους πολιτικούς κύκλους ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, θα οδηγήσει σε πολλές συνεργασίες της Ν.Δ. με αριστερούς υποψηφίους. Αυτό φυσικά συνδυάζεται με το φλερτ του Καραμανλή με την αριστερά, τις επισκέψεις στον Αη-Στράτη κ.λπ.
Ο Καραμανλής ακολουθεί την πάγια τακτική του θείου του. Αφού δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με τους αντιπάλους του-και δη τους αριστερούς-θα προσπαθήσει να τους προσεταιριστεί. Έχει την πεποίθηση ότι αν ανάψει πολλά κεριά στον Αη-Στράτη, θα καταφέρει να κοροϊδέψει κάποιους αριστερούς κι αυτοί θα του δώσουν τις ψήφους του. Όλες αυτές οι προσπάθειες όμως είναι λογικό να πέφτουν στο κενό. Προσωπικά πάντως, θα του θυμίσω ότι παλαιότερα ο θείος του-6 μήνες προ των βουλευτικών εκλογών-είχε ζητήσει την μετάταξη του Αξιωματικού του Πυροβολικού Γεωργίου Παπαδοπούλου, στην Κ.Υ.Π., για να του «μαγειρέψει» τα εκλογικά αποτελέσματα και να μειώσει τις δυνάμεις της αριστεράς. Αυτό αν θέλετε μπορεί να σας το επιβεβαιώσει και η σύζυγος του Γεωργίου Παπαδοπούλου, η Δέσποινα Παπαδοπούλου.

Στον Αη-Στράτη βεβαίως πήγε ο κ. Καραμανλής. Στα μνημόσυνα όμως στο Βίτσι και στου Μακρυγιάννη δεν εμφανίστηκε ποτέ. Αντίθετα, επιμένει να ονομάζει τις εκδηλώσεις αυτές «γιορτές μίσους».
Ο Καραμανλής όχι απλά δεν πηγαίνει στις εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες είναι ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ, αλλά απαγορεύει τη συμμετοχή σε όλα τα στελέχη του. Τον καιρό που ήμουν μέλος της κεντρικής επιτροπής της Ν.Δ. και εξελέγη ο Καραμανλής, άλλαξε άρδην η αντιμετώπιση προς τα στελέχη. Χάθηκε ο σεβασμός που υπήρχε με τους προηγούμενους προέδρους, οι οποίοι σέβονταν σε μεγάλο βαθμό τις πεποιθήσεις μας. Ο Καραμανλής δήλωσε εξαρχής ότι απαγορεύεται η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις αυτές. Αυτός, αν θυμάστε, ήταν και ο λόγος της διαγραφής μου.
Όσον αφορά τώρα τα περί «γιορτών μίσους», ένα έχω να πω: πως τα μνημόσυνα αυτά είναι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης προς τους μαχητάς της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ποια ελευθερία και ποια δημοκρατία θα υπήρχε αν δεν είχαν θυσιαστεί αυτοί οι άνθρωποι; θα ήμασταν και εμείς ένα παράρτημα της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και οι γυναίκες και οι αδελφές μας θα εκδίδονταν στους οίκους ανοχής της Ευρώπης, όπως ακριβώς κάνουν στην χώρα μας οι Ρουμάνες, οι Βουλγάρες κ.λπ.

Εσάς προσωπικά, σας ενοχλεί η παρουσία μελών εθνικιστικών οργανώσεων στα μνημόσυνα αυτά;
Όταν γίνεται ένα οποιοδήποτε μνημόσυνο, δε λένε σε κανέναν «εσύ θα έρθεις, εσύ δεν θα έρθεις… εσένα σου επιτρέπω, εσένα σου απαγορεύω». Αυτά τα κάνουν κάποιοι πολιτικάντηδες, οι οποίοι θέλουν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από τις εκδηλώσεις αυτές. Τα μνημόσυνα είναι ανοιχτά σε όλους και κανείς δεν μπορεί να μοιράζει απαγορεύσεις εισόδου. Και ειδικότερα στα πολιτικά μνημόσυνα, ειδικότερα σε αυτές τις εκδηλώσεις τιμής, είναι Θείο δώρο η συμμετοχή της νέας γενιάς. Είναι ό,τι καλύτερο να έχουμε στο πλάι μας νέους και μαχητικούς ανθρώπους.

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here