Ο ήχος του τσαρουχιού που κατεβαίνει τη Βασιλίσσης Σοφίας, ο περήφανος ευθυτενής βηματισμός, το αγέρωχο βλέμμα που κοιτάει ίσια μπροστά, η πειθαρχία, το χειροκρότημα. Κάθε χρόνο την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων η αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη σκορπά ρίγη συγκίνησης.

Το 2016 για πρώτη φορά δύο Εύζωνες με ποντιακές στολές (και όχι φορεσιές μιας και πρόκειται για μονάδα του Ελληνικού Στρατού) παρέδωσαν τη φρούρηση του μνημείου σε δύο ακόμα – η απόκτηση δύο επιπλέον στολών από την Προεδρική Φρουρά το έκανε εφικτό. Έτσι και φέτος, εκτός απροόπτου, στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής την ώρα της αλλαγής θα έρθει η στιγμή που πάνω στο μνημείο θα βρίσκονται οκτώ Εύζωνες, οι τέσσερις με την ποντιακή στολή, οι δύο με τα «λευκά», τη φουστανέλα που το επίλεκτο αυτό σώμα φορά σε επίσημες γιορτές, Κυριακές και αργίες, και οι δύο με τον θερινό ντουλαμά, δηλαδή τη στολή των Βαλκανικών Πολέμων.

Οι Εύζωνες αφού παρουσιάσουν όπλα (όσοι φορούν την στολή του Πόντιου αντάρτη χαιρετούν στρατιωτικά μιας και δεν φέρουν όπλο) και αποδώσουν τιμές, θα λάβουν τις θέσεις τους.
Οι μεν τέσσερις θα μείνουν ακούνητοι φρουροί του μνημείου για 60 λεπτά, οι άλλοι τέσσερις θα ακολουθήσουν το «εμπρός μαρς» του δεκανέα αλλαγής και θα επιστρέψουν στο στρατόπεδο της Ηρώδου Αττικού.

διαβάστε ακόμη
Ποντιακή Νεολαία: Φίλη παραιτήσου!
Συνεχίζει να προκαλεί ο Φίλης, νέες εμπρηστικές δηλώσεις (video)
Συγκινούν οι δάσκαλοι από την Ηλεία με την ανακοίνωσή τους για την Ποντιακή Γενοκτονία
Ο Κούλης διέγνωσε "ρατσισμό" στην Ποντιακή γενοκτονία
Απόψε στις 22:00 η εκπομπή «Αλεξήτωρ» για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας
Όταν ο Ιβάν Σαββίδης τα έβαζε (και δικαίως) με τον Τσίπρα
Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων: Δείτε Survivor και «γιορτάστε την Ημέρα Ατατούρκ»
Αμελέ ταμπουρού, μια βέβαιη πορεία προς το θάνατο

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here