ads

Είχε χαρακτηριστεί ως η πιο “ξενοφοβία” ομιλία πολιτικού της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας, από τους τότε πολιτικούς “ορθολογιστές” και προκάλεσε -την ατιμωτική αποπομπή του ατόμου που τον εκφώνησε από την σκιώδη κυβέρνηση της Θάτσερ.

Ο λόγος για τον «φιλιππικό» που εκφώνησε το 1968 κατά των μεταναστών ο  Ίνοχ Πάουελ, με τον οποίο ζητούσε να περιοριστεί η μετανάστευση στη Βρετανία, διαφορετικά οι πολίτες θα βρίσκονταν σύντομα αντιμέτωποι με «ποταμούς αίματος».

Ο Ίνοχ Πάουελ ήταν 24 χρόνια βουλευτής των Συντηρητικών, έχοντας διατελέσει και υπουργός Οικονομικών το 1957 και Υγείας το 1960. Το 1968 όμως, το Εργατικό κόμμα ετοιμαζόταν να ψηφίσει τον νόμο των λεγομένων «φυλετικών σχέσεων» (race relations bill)

Το Συντηρητικό κόμμα αντιτίθεται στον νόμο και συγκαλεί Κεντρική Επιτροπή στο Μπίρμινγκχαμ. Ο Ίνοχ Πάουελ πηγαίνει εκεί για να προκαλέσει σεισμό. Με έναν λόγο που έμεινε στην ιστορία ως «ποτάμια αίματος» (rivers of blood) από την Αινιάδα του Βιργιλίου, ο Ίνοχ Πάουελ προειδοποιεί για αυτό που θα ερχόταν στο μέλλον: Η μετανάστευση θα προκαλέσει ολική μεταμόρφωση της Βρετανίας, οι Άγγλοι θα ζήσουν σε πόλεις-γκέτο, περικυκλωμένοι από τους μετανάστες, προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχουν περιοχές όπου οι λευκοί Άγγλοι είναι μειονότητα. Ζήτησε να κλείσουν τα σύνορα στους μετανάστες και να υπάρξουν απελάσεις, αλλιώς θα υπάρξουν «ποταμοί αίματος» στην Βρετανία σε λίγες δεκαετίες, διαμήνυσε.

Ο Πάουελ καταχειροκροτήθηκε από τους συντηρητικούς συνέδρους και έδωσε συνέντευξη στο BBC, επεξηγώντας περαιτέρω τις θέσεις του. Την επόμενη ημέρα, ένας οχετός ύβρεων και απειλών ξεκίνησε εναντίον του από τους Εργατικούς, με τις γνωστές πομφόλυγες περί ρατσισμού και ξενοφοβίας. Δυστυχώς, ο ηγέτης των Συντηρητικών Έντουαρντ Χιθ υπέκυψε στην αριστερή προπαγάνδα, απομακρύνοντας τον Πάουελ από την θέση του σκιώδους υπουργού Εθνικής Αμύνης.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά την ιστορική και ιδιαιτέρως διαχρονική ομιλία είχε χαρακτηριστεί «μοχθηρή» και «ακρως επικίνδυνη» από τους Times, το BBC αποφάσισε να μεταδώσει για πρώτη φορά ολόκληρο το καταγεγραμμένο περιεχόμενό της, σε μια εκπομπή που έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο.

Η απόφαση του σταθμού να μεταδώσει τη συγκριμένη χρονική στιγμή την εν λόγω ομιλία, έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από χρήστες των social media και εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου της “ορθότητας”.

«Η ομιλία του Πάουελ ήταν η χειρότερη υποκίνηση σε ρατσιστική βία που έχει καταγραφεί από δημόσιο πρόσωπο στη σύγχρονη Βρετανία. Το BBC δεν πρέπει να μεταδώσει αυτή την ομιλία μίσους», δήλωσε βουλευτής των Εργατικών, εκφράζοντας την άποψη πολλών συναδέλφων του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αφού μονάχα ένα μικρό μέρος της ομιλίας είχε καταγραφεί, το υπόλοιπο καταγεγραμμένο κείμενο θα «ερμηνεύσει» ο σκωτσέζος ηθοποιός Ίαν ΜακΝτίαρμιντ, γνωστός για τον πρόσφατο ρόλο του στη σειρά ταινιών Star Wars, όπου είχε υποδυθεί τον Πάλπατιν.

Στην ομιλία του ο Ίνοκ Πάουελ ιισχυριζόταν ότι η Βρετανία «έσκαβε τον λάκκο της» επιτρέποντας σε μετανάστες να εισέρχονται ανεξέλεγκτα και ζητούσε οι μη λευκοί κάτοικοι της Βρετανίας να σταλούν πίσω στις πατρίδες τους. Η ομιλία τελείωνε με μια ρήση από την Αινειάδα του Βιργιλίου που προέβλεπε το ξέσπασμα εμφύλιου πολέμου στη Ρώμη.

«Σαν τον Ρωμαίο κάποτε, μου φαίνεται ότι βλέπω τον ποταμό Τίβερη να αφρίζει από το αίμα», είχε πει ο Πάουελ σηματοδοτώντας το τέλος της καριέρας του.

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here