συνέντευξη στον Ανδρέα Ακρίτα

Η ταινία «Έξοδος 1826» έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του νέου Ελληνικού κινηματογράφου. Ο δημιουργός της Βασίλης Τσικάρας τολμά ξανά. Πριν μήνες, είχαμε την χαρά και την τιμή αποκλειστικά να πληροφορήσουμε το Ελληνικό κοινό για την ταινία «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ» .
Η «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ» ξεκίνησε… και ο Βασίλης Τσικάρας μας κάνει και πάλι την τιμή να αποκαλύψει τα σχέδια του και το πως θα καταφέρει να οδηγήσει το Ελληνικό κοινό να «πολιορκήσει» τις κινηματογραφικές αίθουσες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η συνέντευξη του πρωτοπόρου Έλληνα δηιουργού δόθηκε στον συνεργάτη της εφημερίδας μας Ανδρέα Ακρίτα.

Από την πρώτη στιγμή της κοινοποίησης της νέας ταινία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι φίλοι του καλού κινηματογράφου και των ιστορικών ταινιών άρχισαν να ρωτάνε για το θέμα της και να ζητάνε λεπτομέρειες για την βασική της ιδέα, μιλήστε μας λοιπόν αρχικά γι αυτή: Τι σας εμπνέει και ασχολείστε με τον Ελληνικό Ιστορικό Κινηματογράφο;
Η αγάπη μου γι’ αυτό το είδος και η επιθυμία μου να παρουσιάσω ιστορίες που η πλειοψηφία του κόσμου δεν τις γνωρίζει. Η ελληνική ιστορία στον κινηματογράφο. Αυτό για μένα ήταν η απόλυτη επιθυμία!

 

Η Ελληνική Ιστορία μου δίνει δύναμη

Η προηγούμενη ταινία σας «ΕΞΟΔΟΣ 1826» είχε τεράστια επιτυχία και απήχηση στο ελληνικό κοινό, σαφώς και προσπέρασε πολλά εμπόδια, σας έκανε κινηματογροφικά σοφότερο; Τι πήρατε απο αυτήν και πως αυτή η εμπειρία, αυτή η γνώση θα βοηθήσει την «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ»;
Δεν νομίζω πως έγινα κινηματογραφικά σοφότερος. Αν ήμουν θα σταματούσα να πιέζω τόσο πολύ τον εαυτό μου, για να κάνω παραγωγές αυτού του είδους. Θα μπορούσα να επιλέξω την παραγωγή ταινιών αστικού τύπου ή ακόμη και κωμωδίες, που είναι το είδος που με καθιέρωσε στο θέατρο. Η «Έξοδος 1826», μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω και να ολοκληρώσω την τριλογία μου για το 1821, με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το 2021. Η «Πολιορκία» θα είναι τελείως διαφορετική. Ίσως και καλύτερη…θα δούμε!

Η αφίσσα της ταινίας

Για να πετύχει κάθε «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ» χρειάζονται λεπτές τεχνικές εκτέλεσης, εμμονή στον στόχο και πίστη στη νίκη, ποια θα είναι η στρατηγική σας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα ακολουθήσετε στη νέα σας ταινία; Θα είναι και η «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ» αφαιρετική; Θα είναι ακόμη πιο επική;
Η «Έξοδος 1826» ήταν μια επική ταινία, παρά την αφαιρετική – ποιητική της μορφή. Άλλο επική ταινία, άλλο επική μάχη! Μην μπερδευόμαστε! Η «Έξοδος 1826» πραγματεύτηκε την ιστορία των «Παιδιών της Σαμαρίνας» που ήταν ένα ηρωικό έπος προσώπων. Στην «Πολιορκία» θα μιλήσουμε για το ηρωικό έπος κάποιων άλλων ιστορικών προσώπων, προσεγγίζοντας τεχνικά, πιο επικές κινηματογραφικές στιγμές. Στην «Πολιορκία» θα υπάρξει ρεαλισμός, βαθύτερες σχέσεις ανθρώπων, εντονότερες καταστάσεις.

Η δίκη σας «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ» μπορεί να βοηθήσει ώστε να εκπορθηθεί η«πολιτική ορθότητα» που φώλιασε σε κάθε πτυχή της δραστηριότητας των Ελλήνων και με μια «έφοδο προς το παρελθόν» να επανακτήσουμε φρόνημα τέτοιο ώστε να μας στηρίξει και να αντιστρέψουμε το αρνητικό κοινωνικό κλίμα που ζούμε τα χρόνια του μνημονίου;
Οι ταινίες που κάνω για το 1821, θέλω να περνούν μηνύματα στην κοινωνία. Μηνύματα αγνά. Μηνύματα που έχουν να κάνουν με τα ιδιανικά, τη φιλοπατρία, την οικογένεια, τα παιδιά, την αυτοθυσία, την προσφορά. Αν όλα αυτά, τονώνουν την εθνική συνείδηση, τότε χαίρομαι. Ο κινηματογράφος μπορεί να προσφέρει και σε άλλους τομείς, εκτός της διασκέδασης.

Μπορείτε να μας αποκαλύψετε μερικούς απο τους συντελεστές της «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ»; Παραγωγούς – Ηθοποιούς – Μουσικούς, αλλά και το που θα διεξαχθούν τα γυρίσματα της ταινίας; Μια ιστορική ταινία σίγουρα θα χρειαστεί πολλούς κομπάρσους και δηλώνω ήδη εθελοντής. Να ενημερώσουμε και τους φίλους που θα ήθελαν να βοηθήσουν;
Παρά το γεγονός πως είχα εξαιρετικές συνεργασίες στην «Έξοδο 1826», στην «Πολιορκία» έχουμε κάποιες νέες. Παλιοί και νέοι συμπληρώνουν μια εξαιρετική ομάδα συντελεστών. Διευθυντής Φωτογραφίας θα είναι ο Δημήτρης Σταμπολής με οπερατέρ τον Παναγιώτη Κράββαρη, στη μουσική σύνθεση η Έφη Ράτσου, στο μοντάζ ο Γιώργος Φλέγγας, supervisor VFX ο Χρήστος Ορφανίδης, σκηνικά-κοστούμια η Μαρία Βλάχου με τη Μ.Χρυσογονίδου, στο μακιγιάζ η Σοφία Βουλαλά, στον ήχο η Μυρτώ Χατζηανδρέου, στην οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής η Ελένη Σκάρπου με τον Γιώργο Τσακίρη, στην επικοινωνία η Βάλια Μπουγιουκλή. Μεταξύ των ηθοποιών: Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Ζώης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Σοφία Μανωλάκου, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Τατιάνα Μελλίδου, Αντώνης Σιώπκας, Μανώλης Σαββίδης, Βασίλης Κανελλόπουλος, Χριστίνα Λιόλιου, Γιάννης Περδίκης, Νίκος Βλαχόπουλος, Μιχάλης Στέλιος και σε ρόλους–έκπληξη οι Χατζηθεοδώρου, Σναπίδης, Βεργινάδης, Λιόλιος, Κύρτσος.
Όσον αφορά τους κομπάρσους, θα θέλαμε εθελοντές από τα Γιάννενα και την Κοζάνη, καθώς μεγάλο μέρος της ταινίας θα γυριστεί εκεί. Όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει στη σελίδα μας στο fb με τον τίτλο Πολιορκία.

Πιστεύω σε αυτά που κυνηγά το κατεστημένο

Σε μια παλαιότερη συνέντευξη σας είχατε δηλώσει ότι πιστεύετε στην οικογένεια και τα παιδιά και πως αυτά είναι το μέλλον, ειδικά στις μέρες μας αυτά τα στοιχεία πολεμούνται με λύσσα, το σενάριο προβάλλει αυτά τα στοιχεία;
Πιστεύω σε πολλά πράγματα όπως όλοι μας. Πιστεύω πολύ στον άνθρωπο. Η οικογένεια και τα παιδιά είναι η ολοκλήρωση ενός ανθρώπου. Ανθρωποκεντρικό είναι και το σενάριο της «Πολιορκίας». Ας κάνουμε υπομονή. Είμαι κι εγώ περίεργος να δω τί θα εισπράξει αυτή τη φορά το κοινό.

Αναμένουμε φυσικά την ταινία στην Μεγάλη Οθόνη, αλλά η περιέργια μας προκαλεί να μάθουμε και το επόμενο κινηματογραφικό σας βήμα, ποιο θα είναι αυτό;
Ακόμη δεν κάναμε την «Πολιορκία» πάμε στις άλλες (γέλιο). Λοιπόν. Υπάρχουν σχέδια για δύο παραγωγές. Η μία θα γυριστεί σίγουρα στο εξωτερικό μετά από πρόσκληση. Ίσως και η δεύτερη. Είναι νωρίς ακόμη. Ανακοινώσεις θα υπάρξουν την άνοιξη του 2018. Θα είναι ιστορικές ταινίες.

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στο κινηματογραφικούς φίλους που έχετε δημιουργήσει;
Θέλω να τους ευχαριστήσω που μας τίμησαν με την παρουσία τους στις κινηματογραφικές αίθουσες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τους ευχαριστώ τόσο για την αγάπη τους όσο και για τα λόγια στήριξης στο έργο μας. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως δεν είμαι μόνος μου. Υπάρχουν τόσοι φίλοι και συνάδελφοι στην Aratos Films και στο Θέατρο Άρατος που στηρίζουν την κάθε μας παραγωγή. Μερίδιο λοιπόν σε όλο αυτό, έχουν και οι συνεργάτες μου. Τους ευχαριστώ.
Να πω και κάτι ακόμη. Η «Έξοδος 1826» δεν έχει κλείσει ακόμη τον κύκλο της. Αναμένονται νέα… ταξίδια και φυσικά το dvd της ταινίας.

Θα ήθελα να μου υποσχεθείτε να βρεθούμε ξανά και να μιλήσουμε για θέματα πέραν του κινηματογραφικού ενδιαφέροντος. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι για το χρόνο σας και την τιμή που κάνατε σε εμένα και στους αναγνώστες του Ελεύθερου Κόσμου και σας εύχομαι ολόψυχα να πετύχει η κινηματογραφική «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ».
Κι εγώ σας ευχαριστώ από καρδιάς. Η παρουσίαση-προβολή του έργου μας στηρίζεται σε εσάς. Να είστε καλά!

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here