Φράξιες και ψηφοθηρία στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας

 

Κάποιος αρμόδιος θα υπάρχει να μας εξηγήσει, δεν μπορεί, η Νέα Δημοκρατία πάσχει από διπολική διαταραχή.  Με όποια ευκαιρία παρουσιαστεί, είτε με τον «Ρουβίκωνα», είτε με τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών στα Εξάρχεια και τις καταστροφές που σημειώνονται, ο Μητσοτάκης επιτίθεται στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η τρομοκρατία έχει αριστερό πρόσημο. Η κόντρα έχει φτάσει στην κορύφωσή της με αφορμή την κίνηση Βούτση ο οποίος σε συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, μέλη του «Ρουβίκωνα» που εισέβαλλαν στην Βουλή και για αυτόν τον λόγο ζήτησε έγγραφες απαντήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής ο οποίος δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στους αστυνομικούς επειδή έδρασαν χωρίς πρώτα να έρθουν σε…συνεννόηση με κάποιον υπουργό.

Κατά, αλλά και υπέρ της Αριστεράς
Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Μητσοτάκης είχε πει από το βήμα της Βουλής ότι η τρομοκρατία έχει μόνον μία μήτρα και αυτή είναι η άκρα αριστερά. Τότε κατηγορήθηκε «ότι κλείνει το μάτι» στην άκρα δεξιά για συνεργασία και μετά από πιέσεις που δέχτηκε δηλώσε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Όλα αυτά έχουν τον σκοπό τους όμως.

Η Νέα Δημοκρατία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση χρησιμοποιώντας αντιμνημονιακό λόγο, αλλά και να το έκανε δεν θα την πίστευε κανείς. Άλλωστε κατά το παρελθόν πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος είχε δηλώσει ότι « ακόμα και αν δεν χρειαζόμαστε τα μνημόνια θα έπρεπε να τα είχαμε εφεύρει». Πρέπει να συνυπολογιστεί ότι εδώ και καιρό έχει εκλείψει η παρουσία των «τσοπάνηδων» του χώρου που για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας κρατούσαν τους πατριώτες και τους εθνικιστές στο κόμμα πάντα με το σκεπτικό ψηφίστε εμάς για να μην βγουν οι άλλοι, πότε με τις δηλώσεις τους και πότε με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις μνήμης για τους νεκρούς του συμμοριτοπολέμου. Το ότι η Νέα Δημοκρατία απαγόρευε την συμμετοχή στις εκδηλώσεις αυτές δεν τους εμπόδιζε στο να κάνουν σπέκουλα και να προσπαθούν να καρπωθούν τις ψήφους των αγνών Ελλήνων. Προσπαθεί όμως να ανοιχτεί και στην αριστερά. Μνημείο πολιτικής ασυνέπειας συνιστούν οι δηλώσεις του ενός εκ των δύο αντιπροέδρων του κόμματος του Κωστή Χατζηδάκη που μίλησε για «αντιαισθητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ» και παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο της αριστεράς του Κύρκου.

Δηλώσεις έκανε και η βουλευτής του κόμματος Νίκη Κεραμέως σε ραδιοφωνικό σταθμό με τις οποίες χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κατ’ ευφημισμόν αριστερά» και είπε ότι «η αριστερά έχει δώσει πολλούς αγώνες για τον τόπο». Τώρα, τι αγώνες εννοεί, μόνον αυτή και οι «εγκέφαλοι» της ΝΔ γνωρίζουν. Όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις και των δύο προκάλεσαν πολλές αρνητικές αντιδράσεις από τους φίλους του κόμματος, αλλά και από όσους Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει αριστερά. Παρατηρούμε λοιπόν ότι για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους ο Μητσοτάκης προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες κατά το κοινώς λεγόμενο. Από την μία ο ίδιος θεωρεί την αριστερά, έστω και την άκρα, ως μήτρα της τρομοκρατίας, δήλωση προς τέρψιν των δεξιών, και από την άλλη κάποια στελέχη του την εξυμνούν.

Εφαρμογή του κοινωνικού Νεοφιλελευθερισμού
Τα ανοίγματα όμως στην αριστερά αλλά και σε ανθρώπους που παραδοσιακά δεν ανήκουν στην συντηρητική παράταξη, αποδεικνύουν περίτρανα την νεοφιλελεύθερη στροφή του κόμματος όχι μόνον στα οικονομικά θέματα, αλλά κυρίως στα κοινωνικά. Οι βουλευτές του κόμματος υπερψήφισαν τα νομοσχέδια για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα και αυτό για το σύμφωνο συμβίωσης. Στην συνέχεια για να γίνει πιο κατανοητός μετά την συνέντευξη Τσίπρα σε περιοδικό ομοφυλοφίλων, συναντήθηκε στο γραφείο του κόμματος με αντιπροσωπία των Ελλήνων διεμφυλικών και δήλωσε ότι θα διαγράφονται από το κόμμα όσοι στο παρελθόν έχουν επιδείξει ομοφοβική συμπεριφορά.

Ο ακήρυκτος πόλεμος στο κόμμα
Τα προβλήματα όμως για την Νέα Δημοκρατία δεν τελειώνουν εδώ. Άστοχη ενέργεια θεωρούν πολλοί την απαγόρευση για τους εκλεγμένους με την ΝΔ τοπικούς άρχοντες να παραστούν στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην Λαμία. Αμέσως μετά ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η απαγόρευση αφορούσε τους βουλευτές και όχι τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους. Όσοι μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις, θεωρούν ότι η απαγόρευση αυτή στόχο είχε τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος και ανιψιό του προέδρου της ΝΔ Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος έκανε δυναμική εμφάνιση στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη.

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι τον ακήρυκτο πόλεμου ανάμεσα στις δύο πλευρές της οικογένειας, που εξελισσόταν εδώ και πολύ καιρό, θα ακολουθήσει η ανοιχτή σύγκρουση. Ασχέτως με το αν η παρουσία στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Κώστα Μπακογιάννη ήταν τυχαίο γεγονός ή προσχεδιασμένη εδώ και καιρό ενέργεια, σημασία έχει ότι αυτός χειρίστηκε το θέμα με επιδεξιότητα, παρουσίασε τις απόψεις του και αυτοχρίστηκε αντίπαλος του Μητσοτάκη.

Το θέμα είναι αν η εμφάνιση αυτή εξυπηρετούσε προσωπικές φιλοδοξίες του Μπακογιάννη ή αν πρόκειται για επίδειξη δύναμης μίας ομάδας μέσα στο κόμμα που εκπροσωπούν την «πραγματική ΝΔ» όπως διατείνονται. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ανεπαρκή τον σημερινό αρχηγό του κόμματος και πιστεύουν ότι υπάρχει περίπτωση να χάσουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η αλήθεια είναι ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα της χώρας, παρά τα μνημόνια που επέβαλλε στις πλάτες του ελληνικού λαού ο Τσίπρας, η ΝΔ δεν ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση, αφού ούτε τα μνημόνια θέλει να καταργήσει, ούτε και με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα προαναφερόμενα κοινωνικά ζητήματα διαφωνεί επί της ουσίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν υπάρχει η απαιτούμενη, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, διαφορά ποσοστών στις δημοσκοπήσεις σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και τον παραγκωνισμό των λεγόμενων καραμανλικών και θα καταλάβετε το χάος που επικρατεί στο κόμμα της ΝΔ. Αν επαληθευτούν τα σενάρια είναι πολύ πιθανόν να έχουμε επανάληψη της περίπτωσης Αβέρωφ, δηλαδή ο Μητσοτάκης να μην είναι αρχηγός της ΝΔ όταν γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Αυτά τα προβλήματα και η συγκομιδή ψήφων με στόχο την εκλογική νίκη είναι οι λόγοι που ο Μητσοτάκης στρέφεται άλλοτε προς την λεγόμενη ακροδεξιά και άλλοτε προς την αριστερά και κάποιες «κοινωνικές» ομάδες που ο Τσίπρας εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Με την τακτική όμως που ακολουθεί είναι πολύ πιθανόν να μην έχει συμπαράσταση από κανέναν.

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here