Το κοινωνικό μέρισμα είναι πλέον γεγονός μετά και από την χθεσινή ψηφοφορία στην Βουλή παρά τις πολιτικές κόντρες. Όσοι όμως πάνε ταμείο για να εισπράξουν έστω αυτά τα ολίγα θα διαπιστώσουν ότι στην πραγματικότητα είναι ακόμα λιγότερα΄. Αυτό γιατί στο εισόδημα του καθενός από εμάς θα υπολογιστούν η ακίνητη περιουσία και οι όποιες καταθέσεις σε τράπεζα. Και όταν λέμε ακίνητη περιουσία δεν εννοούμε μόνον τους μεγαλοϊδιοκτήτες αλλά και αυτούς που έχουν ένα μικρό σπιτάκι.

Στους πίνακες με τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν για τους δικαιούχους παρατηρούμε ότι εκτός από το ότι το εφάπαξ μέρισμα που δίνεται είναι, στην κυριολεξία, «ψίχουλα» υπάρχουν και κάποιες παγίδες. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν θα λαμβάνεται υπόψιν το πραγματικό εισόδημα αλλά το τεκμαρτό. Δηλαδή ένας άγαμος με εισόδημα 3.000 ευρώ ετησίως δικαιούται 450 ευρώ μέρισμα, αν διαθέτει κατοικία 50 τετραγωνικών μέτρων το τεκμαρτό εισόδημα του αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ και το μέρισμά του μειώνεται κατά 100 ευρώ, δηλαδή θα λάβει 350 ευρώ. Εάν ο δικαιούχος φιλοξενεί κάποια άτομα τότε το μέρισμα θα δοθεί στο σύνολο των ατόμων που κατοικούν στο ίδιο σπίτι και όχι στο κάθε ένα ξεχωριστά.

Τα παραπάνω που αναφέραμε θα ισχύσουν αναλογικά για όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων. Αφού λοιπόν μας τα παίρνουν με την άγρια φορολογία, τις εισφορές και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν αυτά έστω τα ελάχιστα, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, βρίσκουν τρόπους να αρπάξουν και από εκεί. Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός μίλησε στην Σύνοδο στο Γκέτεμπορκ για την κοινωνική ανισότητα και την αντιμετώπισή της.

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here