ΚΟΥΠΕΣ 1821-2021

Είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό κάτι φαίνεται να αλλάζει στη σκακιέρα των Βαλκανίων, με βασικό πρωταγωνιστή τα Σκόπια. Η σαρωτική πολιτική ανατροπή μετά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που έγιναν στις 29 Οκτωβρίου, η οποία, μεταξύ άλλων, ανοίγει το δρόμο για την παραπομπή στη Δικαιοσύνη του πρώην πρωθυπουργού και του στενού συνεργάτη του για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, αλλά και η στροφή που φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ σε σχέση με την Ελλάδα, δείχνουν κινητικότητα στη γειτονική χώρα.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι έχει ήδη κατηγορήσει τον πρωθυπουργό του γειτονικού κρατιδίου ότι «πούλησε τη Μακεδονία στην Ελλάδα», αναφερόμενος στην πρόθεση του Ζόραν Ζάεφ να μετονομάσει το αεροδρόμιο από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Κίρο Γκλιγκόροφ», αλλά και να κατεδαφίσει τους τερατώδεις ανδριάντες «έαν μπορούσε να καλύψει το μεγάλο κόστος».

Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η προβολή μιας δήλωσης-ταμπού που έγινε το 1992. Ο πρώτος πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ απαντώντας στο εάν θεωρεί το λαό του απόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε πει: «Εμείς είμαστε Σλάβοι. Δεν έχουμε καμία σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ήρθαμε στην περιοχή τον 6ο μ.Χ. αιώνα». Αυτή τη δήλωση επανέφερε πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα των Σκοπίων Βέτσερ, σύμφωνα με το «Βαλκανικό Περισκόπιο».

Σε άρθρο που φιλοξενεί και στην ιστοσελίδα της, vecer.mk, η εφημερίδα σημειώνει: «Σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε, ακόμη και στον 21ο αιώνα, υπέρ η κατά της “μακεδονικής” ταυτότητας, είναι σημαντικό να δείτε τη δήλωση του πρώτου προέδρου μας Κίρο Γκλιγκόροφ, που την έκανε στις 6 Μαρτίου του 1992, στην οποία εξηγεί ποιοι είμαστε και τι είμαστε».

Στη συνέχεια το άρθρο υπενθυμίζει ότι τρία χρόνια μετά την αναφορά του Σκοπιανού προέδρου σε «Σλάβους» άλλαξαν η εθνική σημαία αλλά και το όνομα του κράτους σε FYROM. «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συχνά αυτή τη δήλωση του Γκλιγκοροφ για τις ανάγκες των απόψεων της στο αίτημά της για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους μας, ενώ σε εμάς αυτή η δήλωση δεν έτυχε σχεδόν καμίας δημοσίευσης εδώ και 25 χρόνια. Ας την δούμε και να την ακούσουμε τώρα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Αφήστε το σχόλιο σας

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ