Σε κρίσιμη κατάσταση Σάμος, Λέσβος, Χίος και Λέρος – Ραγδαία αύξηση των αφίξεων τον Αύγουστο . «Καμπανάκι» για τις συνθήκες που επικρατούν – Προειδοποίηση για ξέσπασμα σεξουαλικών επιθέσεων.Η ραγδαία αύξηση των αφίξεων “μεταναστών και προσφύγων” στα ελληνικά νησιά κατά τον μήνα Αύγουστο έχουν προκαλέσει εντονότατη ανησυχία στους επιτελείς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία αποτυπώνεται με ανακοίνωση που εξέδωσαν, ζητώντας τη λήψη έκτακτων μέτρων από τους αρμόδιους φορείς, καθώς εγκυμονεί σοβαρότατος κίνδυνος για έκρηξη βίας και για ξέσπασμα σεξουαλικών επιθέσεων στις ήδη υπερπλήρεις δομές.

Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας εστιάζει τις ανησυχίες στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λέρο, τα οποία έχουν δεχθεί τον κύριο όγκο των 3.695 “προσφύγων” και μεταναστών, που μεταφέρθηκαν στις ήδη υπερπλήρεις δομές που χρησιμοποιούνται.

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση για «δυναμική δράση», όπψς χαρακτηριστικά αναφέρει, προκειμένου «να βελτιωθούν οι συνθήκες στους χώρους υποδομής», ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τον μεγάλο αριθμό ασυνόδευτων παιδιών, τα οποία έχουν καταφτάσει τον τελευταίο μήνα στα νησιά του Αιγαίου.

Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Σάμου, κάνοντας λόγο για «κρίσιμη κατάσταση», καθώς, παρά την αποχώρηση-μεταφορά 640 , πάνω από 1.900 “πρόσφυγες και μετανάστες” παραμένουν συνωστισμένοι σε έναν χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει έως 700 ανθρώπους.

Αναλυτικά η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του χειμώνα…
«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανησυχεί για την επιδεινούμενη κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο αριθμός των νέων αφίξεων, που αυξήθηκε τον Αύγουστο, ασκεί πίεση στις υπερπλήρεις δομές υποδοχής και παρεμποδίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο, που έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Οι περισσότεροι από τους μισούς νεοαφιχθέντες προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ, αλλά και από κάθε μεριά του πλανήτη. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν 3.695 αφίξεις σε σύγκριση με τις 2.249 του Ιουλίου.

Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος μέχρι σήμερα, η Υ.Α. απευθύνει έκκληση για πιο δυναμική δράση προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες στους χώρους υποδοχής. Καλούμε επίσης για την επείγουσα αποστολή επιπλέον προσωπικού, ιδίως για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο, καθώς η πλήρης διαχείριση της ανταπόκρισης απέναντι στο “προσφυγικό ” ζήτημα στα νησιά μεταφέρεται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους διεθνείς οργανισμούς στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Ο ρυθμός των αφίξεων στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Λέρο έχει ξεπεράσει πλέον τον ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι με έγκριση των αρχών μεταφέρονται στην ενδοχώρα, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Οι εκτιμώμενες αναχωρήσεις για την ενδοχώρα τον περασμένο μήνα ήταν 2.561 έναντι 3.695 αφίξεων, σύμφωνα με στοιχεία των αρχών.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στη Σάμο. Παρά την πρόσφατη μεταφορά περίπου 640 στην ηπειρωτική Ελλάδα, περισσότεροι από 1.900 παραμένουν συνωστισμένοι σε έναν χώρο με μέγιστη χωρητικότητα 700 ανθρώπων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ. Ανάμεσά τους υπάρχουν πάνω από 600 παιδιά, καθώς και έγκυοι, άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και άτομα με αναπηρίες.

Μας ανησυχούν οι ολοένα αυξανόμενοι κίνδυνοι για την υγεία και την ευημερία τους, λόγω της ανεπάρκειας νερού και των ελλιπών συνθηκών υγιεινής. Γι’ αυτό το σκοπό, παρέχουμε βοήθεια όπως κουβέρτες, υποστρώματα, υπνόσακους, είδη βασικής υγιεινής, παιδικής φροντίδας, καθώς και είδη γυναικείας φροντίδας..

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here