Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν μια σειρά μέτρων στόχος των οποίων είναι να περιοριστεί “η περίμετρος δράσης των τρομοκρατών και των εγκληματιών” και να στερηθούν “τα μέσα που απαιτούνται για να σχεδιάσουν, να χρηματοδοτήσουν και να διαπράξουν τα εγκλήματά τους”.

Η Κομισιόν υποστηρίζει πως περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαθέτουν ταυτότητες που δεν “διαβάζονται” μηχανικά και δεν περιέχουν βιομετρικά χαρακτηριστικά των κατόχων τους και θέλει να δυσκολέψει τους πλαστογράφους να κατασκευάζουν έγγραφα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν “από τρομοκράτες και εγκληματίες για να μπουν στην ΕΕ από κάποια τρίτη χώρα”.

“Ορισμένες χώρες μέλη έχουν ακόμη χάρτινες ταυτότητες. Εναρμονιζόμαστε με το καθεστώς που ισχύει για τα διαβατήρια”, σχολίασε ένας αξιωματούχος της Επιτροπής. Οι νέες ταυτότητες θα ισχύουν για μια δεκαετία το πολύ. Η Κομισιόν επισήμανε πάντως ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η έκδοση ταυτοτήτων στις χώρες που σήμερα δεν εφοδιάζουν τους κατοίκους τους με τέτοια έγγραφα. Όλες οι χώρες της ΕΕ, εκτός της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας, εκδίδουν ταυτότητες για τους πολίτες τους αλλά σε ορισμένες, όπως στην Αυστρία και τη Σουηδία, είναι προαιρετικές και όχι υποχρεωτικές.

Καλώς ορίσατε στην νέα αποχή…

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here