Η σφαγή της Δάφνης Σερρών – «Μαϊμού Ντερέ»

του Διονυσίου Βουλγαρόπουλου

Κάθε πρώτη Κυριακή του Μαρτίου, ο Σύλλογος Οικογενειών , συγγενών και φίλων θυμάτων 1943-1945 στο όρος Κερδύλια θέση «Μαϊμού Ντε Ρε», περιοχή Δάφνης Σερρών, τελεί ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των υπέρ Πίστεως και Πατρίδος ηρωικώς πεσόντων-απαχθέντων, σφαγιασθέντων από τους δήμιους του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι υπέρ 400 θυσιασθέντες, ήταν αγωνιστές της «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ»- Π.Α.Ο. 1941-1945.
Στη φετινή επιμνημόσυνη δέηση (04-03-2018) παρέστη και χοροστάτησε ο Ιερός Κλήρος της περιοχής. Έγινε προσκλητήριο νεκρών, ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συλλόγου θυμάτων κ. Ιωάννη Πιστόλα και τέλος κατάθεση στεφάνων. Μεταξύ άλλων στεφάνι κατέθεσε εκπρόσωπος της Περιφέρειας, Δήμων της περιοχής, της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως Π.Α.Ο, της «Βασιλικής Ενώσεως», της αντιστασιακής οργανώσεως ΕΣΕΑ Ανατολικής Μακεδονία, η οικογένεια του Στρατηγού Κωνσταντίνου Μήτσου (ο εγγονός του Κων/νος Μήτσου πρόσφερε το συμβολικό ποσό των 200 ευρώ στη μνήμη του παππού του και του πατέρα του Βασιλείου).

Η πανηγυρική επιμνημόσυνη ομιλία έγινε από τον δημοσιογράφο Διονύσιο Βουλγαρόπουλο πρόεδρο της Π.Α.Ο. Θεσσαλονίκης και της Βασιλικής Ενώσεως Ελλάδος. Η σεμνή τελετή μνήμης έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ – «ΜΑΙΜΟΥ ΝΤΕ ΡΕ»
Αγαπητοί προσκυνητές.
Τιμούμε σήμερα τη θυσία και τη μνήμη των αθανάτων νεκρών της Δάφνης- «Μαϊμού Ντε ρε» και της ευρύτερης περιοχής. Η απότιση αυτού του φόρου της οφειλόμενης τιμής και ευγνωμοσύνης δεν αποτελεί απλώς χρέος προς τους τιμώμενους νεκρούς αλλά κυρίως χρέος προς τις επερχόμενες γενεές Ελλήνων για τη διατήρηση τα Εθνικής Μνήμης. «Αν δεν θυμάσαι το παρελθόν σου , δεν μπορείς να σώσεις το μέλλον σου ». Όποιος απαξιώνει το παρελθόν απαξιώνει και μέλλον. Αλλοίμονο στις Πολιτείες εκείνες που οι γέροι ξεχνούν την Ιστορία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τελούν οι Χριστιανοί συμπατριώτες μας, αυτό το μνημόσυνο και κυρίως γιατί πλανώνται οι σκιές και οι μορφές των θρυλικών πολεμάρχων-Αρχηγών της Εθνικής Αντιστάσεως Κωνσταντίνου ΜΗΤΣΟΥ & Αντωνίου ΦΩΣΤΗΡΙΔΗ.

Πλανώνται ακόμη οι σκιές και οι μορφές των ηρώων και μαρτύρων Οπλαρχηγών καθώς και των κατοίκων και των οπλιτών της Π.Α.Ο., που με το αίμα τους και τη θυσία τους εγράφη η ιστορία της αληθινής Εθνικής Αντιστάσεως. Των ηρώων εκείνων που με το αίμα τους και τη θυσία τους έσωσαν τη Μακεδονία μας και κατ’ επέκταση όλη την Ελλάδα από τη δικτατορία του Προλεταριάτου. Εμείς εδώ σήμερα, εβδομήντα τρία (73) χρόνια μετά αντιδρούμε και πάλι στο γεγονός προσφέροντας ύλη για ένα βήμα ακόμα προς τα εμπρός σύμφωνα με τις δικές μας προϋποθέσεις, γιατί όπως ειπώθηκε και από τον ακαδημαϊκό Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο: «δε θρηνούμε για τους ανθρώπους που χάσαμε ούτε και πρέπει να θρηνούμε , γιατί ένας ζωντανός λαός, δε θρηνεί ούτε ταράσσει την αιώνια γαλήνη των τάφων των ηρώων του, αλλά τιμά τους νεκρούς του με ό,τι κάνει, με ό,τι δημιουργεί προς αυτή την κατεύθυνση». Και εμείς εδώ, σήμερα, τους τιμούμε με μία επιμνημόσυνο δέηση μετέχοντας κατ’ εξοχήν στο γεγονός του ομαδικού , του συνειδητού και ασυνείδητου γεγονότος του πρόωρου χαμού τους. Η μνήμη τους θα μείνει φωτεινή και η παρουσία τους θα δίνει μηνύματα ζωής στις γενεές που ακολουθούν και πνευματική τόνωση στους αγωνιστές της αληθείας.

Και επειδή όσοι ανασκαλεύουμε την Ιστορία, ξέρουμε πολύ καλά ότι το Κ.Κ.Ε., συμμετείχε και δεχόταν τα πεπραγμένα των Βουλγάρων και των Γερμανών κατακτητών. Για αυτό και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δεν έδρασε στοιχειωδώς εναντίον των Βουλγάρων.

«Η Μακεδονία μας είναι μέρος ανεξάρτητης και αυτόνομης Σοβιετικής Δημοκρατίας της Βαλκανικής, με επίσημη γλώσσα την ελληνική και τη βουλγαρική», έλεγε το Σύμφωνο Πετριστίου που υπέγραψαν ο σύντροφος Γιάννης Ιωαννίδης και ο Δουσάν Δασκάλωφ του Κ.Κ. Βουλγαρίας. Οι διαστρεβλωτές της Εθνικής μας Ιστορίας, οι οποίοι πάσχουν μονίμως από αριστερή πλευρίτιδα , χαρακτηρίζουν τξ σημερινή μας εκδήλωση μνήμης ως «εκδήλωση Μίσους». Απαντούμε ότι είναι εκδήλωση Μνήμης και Χρέους προς τους γενναίους Αξιωματικούς και Οπλίτες της «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ»- Π.Α.Ο. , που πιστοί στο κάλεσμα της Νομίμου Κυβερνήσεως, πολέμησαν σαν λιοντάρια και άφησαν εδώ την τελευταία πνοή για να μη μπει η Ελλάδα στο απαισίας μνήμης του Σιδηρούν Παραπέτασμα. Για να μη παραχωρηθεί στους Σλάβους, η Μακεδονία μας και η Θράκη. Τα λόγια περί «εμφυλίου πολέμου» κλπ, είναι μόνον άξια για δεκαρολογία μερικών αφελών, δήθεν πατριωτών και πολιτικών, για να καλοπιάσουν τους αριστερούς , μπας και πάρουν κανένα ψηφαλάκι. Και έτσι διαστρεβλώνουν την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Ιδού Κυρίες και Κύριοι η προδοσία της Μακεδονίας από το κείμενο της 5ης Ολομέλειας του Κ.Κ.Ε.:

«η Ελλάδα είναι κράτος ιμπεριαλιστικό, που κατέκτησε δια της βίας ολόκληρες περιφέρειες κατοικημένες από άλλες εθνότητες(Μακεδονία- Θράκη) , που τις καταπιέζει και τις υποβάλει σε μία αποικιακή εκμετάλλευση που καταδιώκει και εξοντώνει τις εθνικές μειονότητες (Εβραίοι). Το Κ.Κ.Ε. διακηρύττει εν ονόματι των βασικών αρχών του μπολσεβικισμού για την Μακεδονία και Θράκη το σύνθημα του δικαιώματος για μια ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη. Το σύνθημα του δικαιώματος για μία ανεξάρτητη ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ και ΘΡΑΚΗ και υποστηρίζει δραστήρια την επαναστατική πάλη του πληθυσμού των περιφερειών αυτών για την εθνική τους απελευθέρωση. Το κόμμα και μαζί του ολόκληρο το προλεταριάτο της Ελλάδος πρέπει να διεξάγουν μια πάλη ενάντια στο ματωμένο καθεστώς στο οποίο υποβάλλεται ο πληθυσμός των περιφερειών αυτών από μέρους της κεφαλαιοκρατίας και του Ελληνικού Κράτους . Ενάντια σε όλες τις εκδηλώσεις καταπίεσης και εθνικής υποδούλωσης για την υπεράσπιση των αγωνιστών της εθνικής απελευθέρωσης που υποβάλλονται στις άγριες καταδιώξεις».

Κυρίες και κύριοι, αυτά κήρυττε επισήμως το Κ.Κ.Ε. πριν γίνει παράνομο. Μήπως θα μπορούσε κανείς να μας πει τι είναι προδοσία της πατρίδος περισσότερο από αυτό που ο Πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. δήλωσε από το μπαλκόνι στη Θεσσαλονίκη υπερήφανα « πως είναι τα παιδιά της Κομμούνας και κουβαλάνε την Ιστορία των παλαιών αγωνιστών της»!

Εμείς οι απόγονοι των αγωνιστών της πραγματικής εθνικής Αντιστάσεως της Υ.Β.Ε.-Π.Α.Ο. της Ε.Α.Ο.-ΕΣΕΑ του Αντώνη Φωστηρίδη, του ΕΔΕΣ-Ε.Ο.Ε.Α. του Ναπολέοντα Ζέρβα, του 5/42 Συντάγματος Δημ. Ψαρού, του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) Πελοποννήσου, της «Χ» του Γεωργίου Γρίβα, και άλλων μικρότερων μη Εαμικών αντιστασιακών οργανώσεων και οι ελάχιστοι επιζώντες μαχητές των ηρωικών εκείνων αγώνων με υψωμένα τα ελληνικά λάβαρά μας, συσπειρωμένοι και αφοσιωμένοι εις τα αιώνια και ακατάλυτα ιδανικά του γένους των Ελλήνων της ΠΑΤΡΙΔΑΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΤΙΜΗΣ, διαμηνύουμε προς εσωτερικούς και εξωτερικούς επιβουλείς της πατρίδος μας ότι ιστάμεθα άγρυπνοι φρουροί επί των επάλξεων του Έθνους. Έτοιμοι να στοιχηθούμε προς τις φάλαγγες όλων εκείνων οι οποίοι από του Μαραθώνος και της Σαλαμίνος μέχρι το Βίτσι και το Γράμμο, πότισαν με το αίμα τους και έθρεψαν με τα κορμιά τους το αιωνόβιο δένδρο της ελληνικής ελευθερίας. Αυτοί που η μνήμη στις ψυχές των ελληνικών γενεών θα είναι αιώνια. Έτσι αν η μοίρα έταξε εις τη γενεά μας να φέρουμε υπό τη ζωογόνο σκιά τούτου του δένδρου, τους έναντι δεινοπαθούντες αδελφούς μας της Βορείου Ηπείρου, της Κύπρου, της Ανατολικής Ρωμηλίας ακόμα και την Πόλη των ονείρων μας, τότε με μία καρδιά διαλαλούμε : «Κι αν πρέπει να πεθάνουμε για την Ελλάδα,
θεία είν’ η δάφνη! Μια φορά κανείς πεθαίνει.».

[«Ο Ελληνικός Ύμνος» -Φρεντερίκ Μιστράλ (1830-1914), σε μετάφραση Κωστή Παλαμά]

Αλλά ας μην επαναπαυόμαστε, είναι ανάγκη να γίνουμε όλοι αγωνιστικοί και μαχητικοί. Έχουμε αγώνα να κάνουμε, οι καιροί τρέχουν και δεν περιμένουν. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Προσωπικά, όσο ζω και όσο οι δυνάμεις μου το επιτρέπουν θα αγωνίζομαι για να μην προδοθούν τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν οι αγωνιστές και πεσόντες της Δάφνης-Μαινού Ντε Ρε.

Για να μη παρακμάσει η συνείδηση μας ως Έθνος και ως λαός.
Για να μη διαβρώνεται η Εθνική ψυχή.
Για να μην αποκοπούμε από την εθνική κληρονομιά και παράδοση.
Για να μην εξοριστούν όλες οι μεγάλες αξίες και ιδέες του ελληνισμού.
Για να μη γίνουμε τελικά ξένοι μέσα στον ίδιο ιερό μας οίκο, στο σπίτι της πατρίδος μας, αλλά να ζούμε στους θησαυρούς του ελληνισμού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Ελευθερίας και της δημιουργικής προόδου. Μέσα σε αυτό το πατριωτικό και εθνικό μαρτυρολόγιο κλείνεται η κοσμική μοίρα ενός λαού.
Πρόκειται για το εθνικό μας πνεύμα. Την εθνική μας ψυχή. Τον εθνικό μας χαρακτήρα.
Η μόνη εγγύηση για όλα αυτά, είναι ο βίος και η πολιτεία όσων αναλώνονται για την Ελλάδα. Εκείνων που έπεσαν στους πολύχρονους αγώνες των ετών 1940-’49.

Η «Π.Α.Ο.» τιμώντας τη μνήμη τους και τους αγώνες τους, συγχαίρει για την πρωτοβουλία και εκδηλώνει την ευαρέσκεια, ιδιαίτερα στους συντελεστές της εκδήλωσης μνήμης και τιμής και εύχεται να είναι πάντα στις επάλξεις του Εθνικού χρέους προς την Πατρίδα και την Ορθόδοξη Πίστη.
Οι τιμώμενοι νεκροί της ΔΑΦΝΗΣ – «ΜΑΙΜΟΥ ΝΤΕ ΡΕ» ας μας ενώνουν. Ανήκουν στο Έθνος και ουδείς έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό, διότι δεν το επιτρέπουν οι τιμώμενοι νεκροί.

Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς μας που έπεσαν για τα ωραιότερα ιδανικά της φυλής μας, Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια, Ελευθερία, Τιμή.
Αιωνία τους η μνήμη.

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here