Η Αμερική επέστρεψε κλεμμένη αρχαιοελληνική σαρκοφάγο με παράσταση από τον Τρωικό Πόλεμο

Published On 09/02/2017 » 1315 Views» By ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ » ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
 0 stars
Register to vote!

090217 SARKOFAGOSΈνα θραύσμα που ανήκει σε μαρμάρινη αρχαιοελληνική σαρκοφάγο, και το οποίο είχε εξαχθεί παράνομα στην Αμερική, επιστρέφει στην Ελλάδα. Το πολύτιμο κειμήλιο, που φέρει μία εξαιρετική παράσταση από τον Τρωικό Πόλεμο, κατασχέθηκε από την Εισαγγελία του Μανχάταν πριν από περίπου ένα μήνα.
Το αντικείμενο εντόπισε στην γκαλερί Royal-Athena ο δρ Χρήστος Τσιρόγιαννης ο οποίος είναι ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με… αντικείμενο εργασίας την αναζήτηση κλεμμένων αρχαιοτήτων προκειμένου να εμποδίσει την παράνομη πώλησή τους. Εκείνος ήταν που ειδοποίησε την Interpol και στη συνέχεια την Εισαγγελία του Μανχάταν.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το αντικείμενο μάλλον διακινήθηκε στις αρχές του 2000. Περιλαμβάνεται στις σημειώσεις του διαβόητου Ιταλού αρχαιοκαπήλου Τζανφράνκο Μπεκίνα ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί σε Ελλάδα και Ιταλία.
Η συγκεκριμένη γκαλερί στην οποία βρέθηκε έχει κατά καιρούς βγάλει στην αγορά κλεμμένα έργα από το Μουσείο της Κορίνθου αλλά και από ιταλικά μουσεία.
Το πρωτόκολλο παραλαβής του θραύσματος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα υπογράψει ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας. «Ο επαναπατρισμός της σαρκοφάγου αποτελεί ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και ο απανταχού ελληνισμός για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, και όλων των άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων που με παράνομο τρόπο κρατούνται σε γκαλερί και μουσεία του εξωτερικού», ανέφερε μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα.
Η ειδική τελετή παράδοσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στα γραφεία της Εισαγγελίας, παρουσία δημοσιογράφων αλλά και του ομογενή βοηθού εισαγγελέα Μάθιου Μπογδάνου, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και στον επαναπατρισμό, τον Αύγουστο του 2014, πέντε νομισμάτων που σήμερα εκτίθενται στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.

διαβάστε ακόμη
Αρχαιοέλληνες καταδρομείς
To μουσείο με την μεγαλύτερη συλλογή μολυβένιων στρατιωτών (φωτογραφίες - video)
Αχιλλέας και Πρίαμος, μία συγκλονιστική συνάντηση στην Ιλιάδα
Ο πίθος με την Άλωση της Τροίας
Ορέστεια για κλάματα, με… φυσεκλίκια και αντάρτες στο Ηρώδειο!
Share this post
Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>