280217 ANANSTASIADISΠολιτική κρίση έχει προκύψει στην Κύπρο μετά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Γενεύης οι οποίες ουσιαστικά οδηγήθηκαν σε ναυάγιο. Την εσωτερική πολιτική σύγκρουση στο νησί της Αφροδίτης προκαλούν οι θέσεις της κυβέρνησης, αλλά και αυτές της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Αναστασιάδη με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν, ότι η κυβερνητική παράταξη θα προσπαθήσει να εκφέρει πολιτικό λόγο με δημόσιες  συζητήσεις στελεχών της στα ΜΜΕ της Κύπρου, όταν θα καλούνται να σχολιάσουν τις συνομιλίες Αναστασιάδη, Ακιντζί.

Προσπαθούν να αλώσουν συνειδήσεις κατασυκοφαντώντας
Η εντολή που έχει δοθεί είναι στις συζητήσεις αυτές να αποφεύγουν να μπαίνουν στην ουσία του ζητήματος σχετικά με τη λύση στο κυπριακό, εφόσον δεν θα έχουν επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους. Στις τοποθετήσεις τους να επιτίθενται κατά κανόνα λεκτικά στους συνομιλητές τους και ειδικά σε αυτούς που διαφωνούν με τις θέσεις Αναστασιάδη. Με επωδό ότι «δεν θέλουν λύση». Επίσης να ισχυρίζονται ότι, τα άλλα κόμματα δεν έχουν θέσεις και επομένως δεν μπορούν να προτείνουν λύσεις, που θα λειτουργήσουν εποικοδομητικά στις συζητήσεις με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Τη τακτική αυτή θα πρέπει να ακολουθούν τα στελέχη του ΔΗΣΥ και στις επαφές που θα έχουν με τον κόσμο.

Απαξιώνεται η ελληνική συνεισφορά
Το πλέον σοβαρό θέμα, με το οποίο προσπαθούν να παρασύρουν τους Κυπρίους, είναι  η κινδυνολογία περί προσάρτησης του Βορείου τμήματος της Κύπρου και τα τεράστια προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία εάν δεν υπάρξει οπωσδήποτε λύση. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Αναστασιάδη και της κυβέρνησης του, έχει παράλληλα επιδοθεί σε μία προσπάθεια κατασυκοφαντήσεως και απαξίωσης των πολιτικών αντιπάλων τους, χρησιμοποιώντας εκφράσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το κλίμα ενότητας και ομοψυχίας στις δύσκολες ημέρες που διέρχεται το κυπριακό. Έχουν φτάσει δε σε τέτοιο σημείο ώστε να απαξιώνουν ακόμη και τη βοήθεια που μπορεί να τους προσφέρει η Ελλάδα.
Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Κύπρου στις τοποθετήσεις τους προσπαθούν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις στον κυπριακό λαό υποστηρίζοντας ότι, για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μον Πελεράν 2, μερίδιο ευθύνης έχει και η Ελλάς και συγκεκριμένα ονοματίζουν τον υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά. Προσπαθούν να δημιουργήσουν εκ του μη όντος προβλήματα μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, με τον λόγο που εκφέρει ο Αναστασιάδης για την πατρίδα μας. Είναι πλέον φανερό ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου και το επικοινωνιακό επιτελείο του,προσπαθούν να αποδυναμώσουν ή και να εξαφανίσουν κάθε φωνή που προέρχεται από την Ελλάδα και δεν συμφωνεί με τις θέσεις και τις ενέργειες του. Επιδιώκουν και μεθοδεύουν την απαξίωση της Ελλάδος στην Κύπρο, με κίνδυνο, να επέλθει ρήξη και διχόνοια των δύο μερών.Αυτό ουδόλως απασχολεί τον Αναστασιάδη.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δεν υπάρχει συμφωνία δίχως επιστροφή εδαφών
Όμως το μεγάλο πρόβλημα που έχει ο Αναστασιάδης, που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει, είναι η εκκλησία της Κύπρου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ σε ερώτηση που του υπέβαλαν δημοσιογράφοι, για το θέμα των συνομιλιών, κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη σε επιστημονικό συνέδριο, με θέμα τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης, είχε εκφράσει την απαισιοδοξία του για λύση στο Κυπριακό απαντώντας: «Μπορώ να πω ότι ουδέποτε πίστεψα ότι θα φτάσουμε στο τέλος.
Γιατί οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα, όταν χωρίς ντροπή ομιλούν για τις “πραγματικότητες” που υπάρχουν στην Κύπρο και οι πραγματικότητες είναι τα σπίτια και οι περιουσίες των προσφύγων μας, που οι Τούρκοι τα πήραν, δια της δυνάμεως των όπλων και λένε ότι είναι δικά τους. Δεν μπορεί να κλείσει το Κυπριακό, εάν δεν επιστραφούν εδάφη, σπίτια, περιουσίες».
«Είναι δικά μας, τα διεκδικούμε και θα τα διεκδικούμε και οφείλουν να προσγειωθούν, ιδίως η Άγκυρα. Αποτελούν το 18% του κυπριακού πληθυσμού και να μην επιμένουν ότι θα πάρουν έδαφος 29% που είχε το σχέδιο Ανάν, ή να πάρουν το 60% των ακτογραμμών. Και δεν πιστεύω ότι πρέπει να τους επιτρέψουμε να υλοποιήσουν όλους τους στόχους τους». Υποστήριξε επίσης ότι: «πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας και των εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας “από το 1954” ήταν “να κάνουν διχοτόμηση”. Λύση, εγώ δε βλέπω, γιατί, όπως είπα, οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα. Ε, δεν πρόκειται να τους δώσουμε τα πάντα».
Εκδήλωσε επίσης την απορία του γιατί επιλέχθηκε να γίνουν οι συνομιλίες στην Ελβετία και όχι στην Κύπρο, επισημαίνοντας  ότι,«υπάρχουν πολλοί χώροι στην Κύπρο, όπου θα μπορούσαν να διεξαχθούν» και πρόσθεσε: «Εύχομαι να μην παρεμβαίνουν διάφοροι φορείς, κράτη και να τους αφήσουν ήσυχους να δουν στη λεπτομέρεια όλα τα προβλήματα».

Πολιτικοί νάνοι
Είναι γεγονός ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία που γίνονται οι συζητήσεις για το κυπριακό, η Κύπρος και η Ελλάδα στερούνται πολιτικών προσωπικοτήτων. Οι σημερινοί εκπρόσωποι των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων είναι πολιτικοί νάνοι. Συνεχώς υποχωρούν και εκφράζουν μία υποτονική και αναξιόπιστη πολιτική. Οι της Κύπρου είναι ενδοτικοί, ενώ της Ελλάδος είναι άσχετοι, φοβικοί και ανεπαρκείς.
Και οι μεν και οι δε, βρίσκονται σε εθνική κατάπτωση. Βρίσκονται σε πλήρη εθνική κατρακύλα. Λάτρεις του δόγματος δεν διεκδικούμε τίποτα, επιτρέπουν σε όλους τους άλλους να διεκδικούν. Δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα ένας Τάσσος Παπαδόπουλος. Στην Κύπρο τώρα επικεφαλής βρίσκεται ένας πολιτικός που είπε  ΝΑΙ στο σχέδιο «Ανάν». Και ενώ το καταψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των κυπρίων, λίγα χρόνια αργότερα, αυτόν τον πολιτικό εξέλεξαν πρόεδρο της δημοκρατίας της Κύπρου.  Τι μπορεί λοιπόν να περιμένει η Κύπρος και οι Ελληνοκύπριοι από έναν Ανανστασιάδη; Απολύτως τίποτα.
Καλή νύχτα Κύπρο!

Νίκος Παπαγεωργίου

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here