Συναντήσαμε τον εν ενεργεία Αρχιπυροσβέστη Κ. Β. ο οποίος υπηρετεί σε μάχιμες θέσεις στην Αττική. Σε μια από τις ελάχιστες στιγμές ξεκούρασης που είχε κατά τη δύσκολη περίοδο του Αυγούστου του θέσαμε κάποια ερωτήματα.

 

Ο κίνδυνος δεν πέρασε

Καταρχάς σε ευχαριστούμε πολύ που μιλάς στον ΕΚ γιατί ξέρουμε ότι οι μέρες του Αυγούστου για εσάς ήταν πολύ δύσκολες. εμείς βλέπαμε από τις τηλεοράσεις να καίγεται η Αττική, νησιά, η Αμαλιάδα. Εσείς πώς ζήσατε εκείνες τις μέρες;
Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση και κυρίως για το ενδιαφέρον που δείχνετε για να ακουστεί και η δική μας (εκ των έσω) άποψη. Δυστυχώς ακούσαμε πολλά από τα κανάλια και τους πολίτες και καλό είναι να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους. Η εργασία μας απαιτεί αυτές τις ημέρες να είμαστε σε επιφυλακή αλλά αυτό ήταν κάτι που γνωρίζαμε αφότου αποφάσισε ο κάθε ένας από εμάς να ενταχθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα. Παρόλα αυτά η φετινή αντιπυρική περίοδος, για τους περισσότερους από εμάς, ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη. Ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν μεγάλος και μάλιστα, πολλές από αυτές, ιδιαιτέρως απαιτητικές. Μπορεί κάποιος πυροσβέστης να υπηρετεί σε υπηρεσία κάποιου Νομού που δεν έχει φωτιές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν «δουλεύει». Ενισχύσεις καλούνται από κάθε μεριά της χώρας και έτσι μπορεί τη μια στιγμή να κάθεται στην υπηρεσία του και την άλλη να βρεθεί στην άλλη άκρη της χώρας ως ενίσχυση στις εκεί δυνάμεις. Κάτι το οποίο συνέβη κατά κόρον φέτος.
Έτσι λοιπόν, συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι φέτος είχαμε αρκετό «τρέξιμο» και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε ακόμη καθώς για τα κανάλια και τους περισσότερους πολίτες μπορεί το καλοκαίρι να έχει τελειώσει, για εμάς όμως συνεχίζεται.

 

Να αναλάβουν και οι πολίτες τις ευθύνες τους

Θα θέλαμε τώρα να μιλήσουμε για τον επιτελικό σχεδιασμό της πυροσβεστικής. Θεωρείς ότι γίνονται λάθη ή κακή εκτίμηση της κατάστασης ή είναι η έλλειψη μέσων και ανδρών;
Αυτή η ερώτηση απασχολεί όλους τους ενδιαφερόμενους αλλά η απάντηση είναι πολυδιάστατη. Δυστυχώς τα κανάλια, οι δήμαρχοι, οι δημοσιογράφοι κλπ έλεγαν κυριολεκτικά ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Έχουν όλοι την εντύπωση ότι όταν η φωτιά πλησιάζει στα σπίτια τους επιβάλλεται να έχουν, τουλάχιστον, ένα όχημα και ένα ελικόπτερο στην αυλή τους για να τους σβήνει. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει. Κανείς δεν κοιτάει τις δικές του ευθύνες, ρώτησε κάποιος τον τρομοκρατημένο πολίτη αν είχε καθαρίσει τα ξερά από την αυλή του; χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φωτιά στο Καπανδρίτι – Κάλαμο και ενώ καίγονταν ο τόπος, έβλεπες στις αυλές των σπιτιών ένα μέτρο ύψος ξερόχορτα. Δηλαδή ούτε την ύστατη στιγμή δεν φρόντισαν να το καθαρίσουν. Αλλά έβγαιναν και φώναζαν να έρθει ένα ελικόπτερο να σβήσει εδώ και εκεί σαν άλλοι επιτελάρχες! Ρώτησε κάποιος αυτόν τον πολίτη γιατί πήγε και έχτισε μέσα στο δάσος; Υπήρχαν σπίτια μέσα στα πεύκα που δεν φαινόντουσαν παρά μόνο όταν καιγόταν ο γύρω χώρος. Όταν χτίζεις μέσα στο δάσος, καλώς ή κακώς, φέρεις ευθύνη και ρισκάρεις, δεν σου φταίει ο πυροσβέστης που δεν βρίσκεται εκεί ακριβώς που τον θες εσύ.
Όσον αφορά τον σχεδιασμό τα μέσα και το έμψυχο υλικό προφανώς και υπάρχουν ελλείψεις και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, η ευθύνη όμως είναι όλων μας. Κανείς πυροσβέστης, αξιωματικός, δήμαρχος δεν επιθυμεί να καίγεται ο τόπος και να κινδυνεύουν ζωές, όλοι θέλουν να μην υπάρχουν καν φωτιές αλλά λάθη θα γίνονται, σκοπός είναι να λαμβάνει ο κάθε ένας τα μέτρα που πρέπει ούτως ώστε να μειώνει τον κίνδυνο να καεί η περιουσία του πρωτίστως και δευτερευόντως έρχεται ο σχεδιασμός.
Όσον αφορά το έμψυχο υλικό στο σταθμό του Σκάι κάποιος είπε την μεγαλύτερη κουβέντα ότι «το 60% τοις εκατό των πυροσβεστών βρίσκεται από τη Λαμία και πάνω και το 60% των πυρκαγιών βρίσκεται από τη Λαμία και κάτω», αυτή η φράση, έστω και γενικόλογα, περικλείει μια μεγάλη αλήθεια. Αυτό είναι όμως ευθύνη και όλων των προηγούμενων υπευθύνων.

 

Πρέπει να υπάρχουν μέσα πυρόσβεσης σε επιφυλακή

Πόσο σημαντική είναι η συμβολή των επίγειων δυνάμεων και ποσό των πτητικών μέσων σε κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς;
Το κάθε ένα χρησιμεύει για διαφορετικές περιπτώσεις. Όλα είναι απαραίτητα απλά σε διαφορετικό βαθμό. Όταν καίγεται ένα δάσος τα επίγεια μέσα μπορούν να κάνουν περιορισμένη δουλειά και περιμετρικά. Δεν μπορεί να μπει ένα όχημα και να δράσουν οι πυροσβέστες σε φλόγες 20 μέτρων, δεν σβήνει όσο και να παλεύουμε. Παρόλα αυτά μπαίνουμε και ρισκάρουμε, αλλά είναι η φύση του έργου μας αυτού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ο συνδυασμός επίγειων και εναέριων είναι ο ιδανικότερος, αλλά δυστυχώς σε μεγάλες φωτιές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν τα μέσα όπως θα θέλαμε όλοι. Δεν μπορείς να αφήσεις «έκθετη» την περιφέρεια όταν θα έχεις μια μεγάλη φωτιά στην Αττική. Κάποια πτητικά μέσα πρέπει να μένουν πίσω για κάλυψη πιθανής νέας φωτιάς. Φανταστείτε να είχαμε χρησιμοποιήσει όλα τα εναέρια στη φωτιά στη Ζάκυνθο και να χρειαζόντουσαν και στην Κρήτη σε μια ταυτόχρονη μεγάλη φωτιά. Εύκολα, πάλι , τα κανάλια και οι αγανακτισμένοι πολίτες θα κατηγορούσαν την πυροσβεστική που άφησε ακάλυπτη την τάδε περιοχή από αέρος. Δυστυχώς τα μέσα δεν επαρκούν για να καλύψουμε όλη τη χώρα ταυτόχρονα, παρόλα αυτά η χρήση τους σε αυτές τις φωτιές που ζήσαμε πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη δυνατή για τον αριθμό των εναερίων μέσων που διαθέτουμε. Το γιατί δεν έχουμε περισσότερα είναι άλλη συζήτηση.

Τι συμβαίνει με τα ελικόπτερα Ericsson

Κάθε χρόνο ακούμε για τα γερασμένα καναντέρ που δεν επαρκούν. Για ποιον λόγο πιστεύεις ότι το κράτος δεν φροντίζει εγκαίρως να προμηθευτεί εναέρια μέσα ρισκάροντας ανθρώπινες ζωές, περιουσίες πολιτών και βέβαια τα δάση που είναι πνεύμονας ζωής;
Πράγματι τα καναντέρ είναι γηρασμένα αλλά και αυτά κάνουν ότι μπορούν. Η προμήθεια των κατασβεστικών αεροπλάνων είναι θέμα χρημάτων και κυρίως βούλησης, το γιατί δεν το γνωρίζω. Θα ήθελα όμως, αν μου επιτρέπετε, να αναφερθώ σε ένα άλλο εναέριο μέσω κατάσβεσης, τα ελικόπτερα Ericsson που είναι πολύ δραστικά και χρήσιμα, όπως θα διαπίστωσε και ο οποιοσδήποτε έτυχε να είναι μπροστά σε ρίψη του. Είναι άκρως σημαντικά και πραγματοποιούν καίριες ρίψεις νερού. Επειδή πολλά ακούστηκαν αυτές τις ημέρες καλό είναι να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα. Κατηγορούσαν την πυροσβεστική ότι τα νοικιάζει και δεν τα αγοράζει, υπονοώντας ότι υπάρχει κάποια σχέση εξάρτησης. Αυτό είναι ένα ψέμα καθώς τα εν λόγω ελικόπτερα, πουθενά δεν αγοράζονται. Ο άνθρωπος που έφτιαξε αυτή την πατέντα στα ελικόπτερα αυτά δεν τα πουλάει, παρά μόνο τα ενοικιάζει, παγκοσμίως. Επομένως είναι άτοπο να κατηγορούμε για την μη αγορά τους το Ελληνικό κράτος.

 

Η ανθρώπινη αδιαφορία ευθύνεται για την πλειονότητα των πυρκαγιών

Όσον αφορά τους εμπρησμούς, από τη μέχρι τώρα εμπειρία σου τι πιστεύεις ότι συμβαίνει;
Στατιστικά και μόνο αποδεικνύεται ότι ο ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται άμεσα ή έμμεσα για το 80% των πυρκαγιών. Έμμεσα γίνεται από την άγνοια, αδιαφορία των πολιτών. Θερμές εργασίες όπως συγκολλήσεις και χρήση τροχού απαγορεύονται όταν έχει άνεμο ισχυρό και όταν υπάρχει κίνδυνος από ξερά χόρτα τριγύρω. Παρόλα αυτά πολλοί συνεχίζουν να πραγματοποιούν τέτοιες εργασίες.
Όσον αφορά την άμεση εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα στις πυρκαγιές, μιλάμε ξεκάθαρα για εμπρησμό από πρόθεση. Εκεί δυστυχώς τα χέρια μας είναι δεμένα καθώς για να συλληφθεί κάποιος πρέπει να υπάρχουν απτές αποδείξεις, όπως είδαν το φως της δημοσιότητας βίντεο με εμπρηστές «επί τω έργω» κατά το παρελθόν αλλά και πρόσφατα. Σε άλλες περιπτώσεις είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο δράστης και επομένως να επιλυθεί το πρόβλημα.
Όσον αφορά την μετά τη σύλληψη πορεία του δράστη, δυστυχώς πάλι τα παραθυράκια του νόμου σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν αθωωτικά για πολλούς και δυστυχώς αφήνονται ελεύθεροι.
Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται όσον αφορά οργανωμένα σχέδια εμπρησμών κτλ δεν μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι είναι ή δεν είναι έτσι. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν πολλοί ψυχολογικά ασταθείς άνθρωποι εκεί έξω οι οποίοι και δημιουργούν πολλά προβλήματα στο έργο μας. Αυτούς θα έπρεπε να τους προσέχουν πρωτίστως οι οικείοι τους και δευτερευόντως η πολιτεία. Αν είναι οργανωμένο για να ρίξουν μια κυβέρνηση και να φέρουν την άλλη, ή αν ξένες υπηρεσίες εμπλέκονται σε εμπρησμούς, πάλι δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι η απλή αλλά στοχευόμενη λαϊκή ρήση «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται…».

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here