Το 1969 είχε τοποθετήσει βόμβα στα γραφεία του «Ελεύθερου Κόσμου»

 

Έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 86 ετών ο πρώην βουλευτής της Β΄ Αθηνών και πολιτευτής τυ ΛΑ.Ο. Σ. Ιπποκράτης Σαβούρας,
Γεννήθηκε στην Μύρινα της Λήμνου το 1931, υπήρξε κτηνίατρος στο επάγγελμα και είχε ιδρύσει το Κόμμα «Κίνημα Εθνικής Αντίστασης», του οποίου ήταν Πρόεδρος.
Ο Ιπποκράτης Σαβούρας ήταν μία ιδιαίτερη προσωπικότητα και παρόλο που θεωρούσε τον εαυτό του «αντιχουντικό» είχε συναντηθεί και είχε μία εγκάρδια συζήτηση με τον στρατηγό Στυλιανό Παττακό ως εκδότης της εφημερίδας «Λημνιακή Κραυγή». Μάλιστα όπως γράφει στο βιβλίο του «το Ταξίδι της ζωής και η… προδομένη αντίσταση» όταν κάποιοι αντέδρασαν διευκρίνισε ότι η λέξη «Κραυγή» αφορούσε στον κομμουνιστικό κίνδυνο που υπήρχε προ της επαναστάσεως της 21ης Απριλίου.
Παρ’ όλα αυτά στην συνέχεια εναντιώθηκε στην Κυβέρνηση της 21ης Απριλίου και μάλιστα στις 13 Σεπτεμβρίου 1969 είχε τοποθετήσει βόμβα στα γραφεία του «ΕΚ» χωρίς όμως αυτή να εκραγεί!
Παρακάτω δημοσιεύουμε απόσπασμα από το βιβλίο του «Προδομένη Αντίσταση»:

«Ο Χουντικός Τύπος ξεσπαθώνει κατά του ΚΕΑ του Ακρίτα και προκαλεί τον Βασιλιά και τον Καραμανλή να με αποκηρύξουν

Δια μέσου του Σάββα Κωνσταντόπουλου οι χουντικοί προκαλούν τον Κ. Καραμανλή και τον Βασιλέα Κωνσταντίνο με πρωτοσέλιδα και ολοσέλιδα άρθρα στον «Ελεύθερο Κόσμο» την 18η Οκτωβρίου 1969 να αποκηρύξουν την οργάνωση ΚΕΑ του Στρατηγού Ακρίτα, δημοσιεύοντας μάλιστα και αποσπάσματα από τις προκηρύξεις μου κατά της χούντας, οι οποίες ως γνωστό έχουν όλες στο αριστερό μέρος την φωτογραφία του «Εθνάρχη» Κ. Καραμανλή και στο δεξί την φωτογραφία του Νόμιμου ακόμη τότε για μας Αρχηγού του Κράτους Βασιλέα Κωνσταντίνου, μαζί με τις προειδοποιήσεις μας προς τους Αμερικανούς τους υποστηρικτές του Δικτατορικού καθεστώτος της Ελλάδας, όπως λεπτομερώς μεταδίδονται από τα Πρακτορεία της «Ντώϋτσε Βέλλε», του «Ρώυτερ» και απ’ όλους τους άλλους ξένους σταθμούς και όπως τις δημοσίευσαν και οι ξένες εφημερίδες η «Νταίηλυ Τελεγκράφ» της 16 Σεπτεμβρίου και πολλές άλλες. Το ολοσέλιδο αυτό άρθρο του Κωνσταντόπουλου περιγράφει λεπτομερώς όλη την δράση τα σαμποτάζ, τις βόμβες και τις προκηρύξεις του ΚΕΑ, του Στρατηγού Ακρίτα από την διεθνή ειδησεογραφία. Αναδημοσιεύει αποσπάσματα από τις προκηρύξεις μου. Αυτό υπήρξε για μένα η μεγαλύτερη δικαίωση, προβολή και αναγνώριση του αγώνα μου. Ταυτόχρονα έδωσε την ευκαιρία να μάθουν και όσοι δεν γνώριζαν τις θέσεις και την δράση του ΚΕΑ, της μεγαλύτερης και της μοναδικής Αντιστασιακής Ένοπλης Οργάνωσης στην Ελλάδα. Και το όνομα του Στρατηγού Ακρίτα έγινε ο εφιάλτης της χούντας…
Πανηγυρίζαμε δε όταν πηγαίνοντας στα περίπτερα για «Ελεύθερο Κόσμο» ακούγαμε τη λέξη «εξηντλήθη». «Δεν έμεινε ούτε ένα φύλλο απούλητο» είπε γνωστός δημοσιογράφος. Τόση ήταν η δίψα του Λαού μας για αντιστασιακή πληροφόρηση, τόσο ήταν το μίσος του Λαού μας για την χουντική εξόντωση. Το κακό έγινε. Ο Λαός ανάσανε. Η χούντα ταπεινώθηκε όσο και αν στον επίλογο του άρθρου του ο Κωνσταντόπουλος προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα γράφοντας «Δεν έχομεν ιδιάζον προσωπικόν ενδιαφέρον δια τον πρωθυπουργόν κ. Γ. Παπαδόπουλον. Ούτε του ζητήσαμε ποτέ εξυπηρετήσεις. Αξιολογούμεν με αντικειμενικά κριτήρια την πολιτείαν του. Και λέγομεν αν δεν υπήρχε ο Γ. Παπαδόπουλος θα έπρεπε να τον εφεύρομεν», κ.λπ. Αυτό που κατόρθωσε πάντως να εφεύρει προς στιγμήν ο Κωνσταντόπουλος με την χουντική εφημερίδα του ήταν η δημόσια και «άνευ λογοκρισίας» επίσημος δημοσίευση μέρος των προκηρύξεών μου και γνωστοποίηση διεθνώς του Αντιστασιακού μου Αγώνα και της αντιχουντικής δράσης του Στρατηγού Ακρίτα.»

Αν και τότε είχε συγκρουστεί με τον «Ελεύθερο Κόσμο» στην συνέχεια έγραψε άρθρα και επιστολές και το 2009 μας είχε αποστείλει με ιδιόχειρη αφιέρωση ένα από τα βιβλία του.
Η κηδεία του έγινε το Σάββατο 12 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό της Παναγίτσας, στο Παλαιό Φάληρο.

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here