Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής τα Νομοσχέδια του υπουργείου Εξωτερικών που προβλέπουν την κύρωση Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Κούβας και την κύρωση του Μνημονίου μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Στο δεύτερο τάχθηκαν κατά η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Νέα Δημοκρατία, ενώ η Ένωση Κεντρώων ψήφισε «παρών».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής και δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας, για να πάρει την απάντηση του Κατρούγκαλου ότι η Ελλάδα δεν θέλει «μαύρες τρύπες» στα Βαλκάνια και η κυβέρνησή του υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα όπως και στο «Μακεδονικό». Επίσης πως η συμφωνία δεν σημαίνει ανάληψη δεσμεύσεων για την χώρα μας.

Πέραν από τις κοκορομαχίες των δύο κομμάτων για το ποιο εξυπηρετεί ή όχι τα εθνικά μας συμφέροντα η ημέρα που επέλεξαν να υπογράψουν το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Αλβανία έχει και σημειολογική σημασία. Σαν σήμερα το 1914 υπεγράφη το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας από τον Γεώργιο Χρηστάκη-Ζωγράφο πρόεδρο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου και τον πρίγκιπα της Αλβανίας Βηντ. Με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στην αλβανική χωροφυλακή και τους άτακτους κατσαπλιάδες με τους Ιερούς Λόχους των Βορειοηπειρωτών. Με το πρωτόκολλο αναγνωρίζονταν η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και μία σειρά από άλλα δικαιώματα για τον ελληνικό πληθυσμό, όπως η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και η αποκλειστική χρησιμοποίησή της στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Η κυβέρνηση και φυσικά τα κόμματα που υπερψήφισαν δεν σκέφτηκαν ότι κανένα από αυτά τα δικαιώματα δεν υφίσταται ουσιαστικά σήμερα. Όχι μόνον αυτό αλλά και οι Αλβανοί με κάθε τρόπο προκαλούν διεκδικώντας ελληνικά εδάφη, αλλά, προσφάτως, και την Ιστορία μας. Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αντί να απολαμβάνουν την αυτονομία τους, εκδιώκονται από τις πατρογονικές τους εστίες με το πρόσχημα της τουριστικής εκμετάλλευσης και τα σπίτια τους σύμφωνα με πληροφορίες δίνονται σε Κοσσοβάρους Αλβανούς.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here