Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να επιβάλει την «πολιτική ορθότητα» καταφεύγει ακόμα και σε ποινικές διώξεις κορυφαίων Ιεραρχών για δηλώσεις που έκαναν ή που φέρονται ότι έκαναν. Ο Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου παραπέμπει τον Μητροπολίτη Χίου Μάρκου στην Εισαγγελέα κατά του ρατσισμού και στην Εισαγγελία Χίου. Αφορμή για την παραπομπή του Μητροπολίτη στάθηκαν κάποια δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδος που αναφέρουν ότι σε ομιλία του ο Μητροπολίτης ανέφερε την λέξη «λαθρομετανάστες» και έτσι κατηγορείται για υποκίνηση βίας. Εκκλησιαστικοί κύκλοι μιλούν για κίνηση που υποκρύπτει άλλες προθέσεις σε βάρος ενός Ιεράρχη, όταν μάλιστα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν εύνοια σε καταδικασθέντες για τρομοκρατικές ενέργειες και για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Μιλούν ακόμα και για την ανοχή που επέδειξε η κυβέρνηση στις επιθέσεις κατά εκκλησιών. Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για λανθασμένους χειρισμούς που με αυτούς η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει όσους μιλούν για το προσφυγικό ναυάγιο. Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκου από την πλευρά του αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι απλώς έδωσε μία φιλολογική ερμηνεία της λέξεως «λαθρομετανάστης».

Αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη θα βρεθεί και ένας άλλος Ιεράρχης ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος μετά από μήνυση εννέα πολιτών με αφορμή κάποια σχόλια που είχε κάνει μετά την κατάθεση του συμφώνου συμβίωσης και των ομόφυλων ζευγαριών το 2015. Η μήνυση έγινε δεκτή από τον Εισαγγελέα και η δίκη θα διεξαχθεί στις 15 Μαρτίου 2018. Σύμφωνα με το άρθρο 196 του Ποινικού Κώδικα όποιος θρησκευτικός λειτουργός είτε κατά την άσκηση των καθηκόντων του είτε δημόσια με την ιδιότητά του προκαλεί τους πολίτες σε εχθροπάθεια εις βάρος άλλων πολιτών τιμωρείται με ποινή φυλάκιση έως και τριών ετών. Μένει τώρα να αποδειχθεί αν ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος προκάλεσε σε εχθροπάθεια ή απλώς είπε την γνώμη του.

Με την ασάφεια που χαρακτηρίζει τον «αντιρατσιστικό νόμο» πολλοί ήταν αυτοί που είχαν υποστηρίξει ότι κατά την  εφαρμογή του στην πράξη θα δημιουργηθούν προβλήματα γιατί θα πρέπει να διερευνηθεί τι θεωρείται προτροπή σε βία και τι είναι η εκφορά απλά μίας γνώμης. Ίσως, για να μην πούμε σίγουρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αυτό επιδιώκει να μην μπορούμε να εκφράσουμε την άποψή μας αν είναι αντίθετη από τις πρακτικές της φοβούμενοι τις επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη ποινική δίωξη.

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here