17 Μαρτίου 1821, από την Εθνογόνα Μάνη ξεκινά η Επανάσταση του 1821

Published On 17/03/2017 » 2005 Views» By ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ » ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΒΑΡΟ 21, ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
 0 stars
Register to vote!

170316 AREOPOLIτου Δρ. Κωνσταντίνου Σπ. Μέντη

Στο ναό των Ταξιαρχών της Τσίμοβας (Αρεόπολης) ο Πετρόμπεης και οι οπλαρχηγοί της Μάνης εκήρυξαν για πρώτη φορά την Ελληνική επανάσταση του 1821 στις 17 Μαρτίου. Οι ιερείς ευλόγησαν τα όπλα των επαναστατημένων Μανιατών, οι οποίοι ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης – που αποτελείτο από λευκό ύφασμα και μαύρο σταυρό- στη μικρή πλατεία των Ταξιαρχών στη θέση «Κοτρώνι».

Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης αναφερόμενος στην Εθνική εξέγερση αναφέρει τα εξής: «Αναπτυσσομένης της ιδέας περί της επαναστάσεως, ο σπινθήρ της ελευθερίας ήναπτε τον ενθουσιασμόν των Ελλήνων, οίτινες διενοούντο περί της ενάρξεως του πολέμου. Όθεν την 17ην Μαρτίου οι πρόκριτοι της Μάνης συνεννοήθησαν να λάβωσιν τα όπλα κατά των Τούρκων…». ( η Μάνη είχε τότε πληθυσμό περίπου 35.000, οικισμούς 180 και 800 πύργους και οι μαχητές της ανέρχονταν μέχρι και 10.000 άνδρες).  Από τη Μάνη άρχισε να απλώνεται ο πολύφυλλος ανθός της Λευτεριάς σ’ολόκληρη την Ελλάδα.

 

Οι Γρηγοράκηδες (οικιστές μετέπειτα της Ελαφονήσου) ξεκινούν πρώτοι τις επαναστατικές κινήσεις στις 19 Μαρτίου του 1821
Οι αγώνες των Μανιατών ξεχείλιζαν σαν τα πολύτρεχα νερά του Ταϋγέτου και δρόσιζαν τις ψυχές των υποδούλων του Μοριά στους κάμπους της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Στις 19 Μαρτίου οι Γρηγοράκηδες ύψωναν τη σημαία της επανάστασης στο Γύθειο (Μαραθονήσι).

Στο Αρχείο του Τζωρτζάκη Γρηγοράκη (σελ. 75, που ερεύνησε ο Πανεπιστημιακός Απ. Δασκαλάκης) διαβάζουμε τα εξής: «Τούτη τη ώρα εις τες οκτώ ήμισυ άνοιξεν ο πόλεμος ενταύθα, δια τούτο ετελείωσαν τα ψεύματα… Σάββατον δείλι (1821)..». Συγχρόνως οι δυνάμεις της Ανατ. Μάνης ξεχύνονταν σε ολόκληρη τη Λακωνία κυνηγώντας τους έντρομους Τούρκους που κατέφευγαν στα κάστρα της Μονεμβάσιας και του Μυστρά για να σωθούν.

(Σημείωση: Η Ελαφόνησος διαθέτει ένα λαμπρό προϊστορικό πολιτισμό, την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο και ερημώθηκε – απο τις επιθέσεις των πειρατών- για 1000 περίπου χρόνια.

Το 1835, λίγους μήνες μετά την μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 1834, ο Τζανετάκης Γρηγοράκης, από την ξακουστή οικογένεια των Γρηγοράκηδων της Μάνης, υπέβαλε αίτηση στην κυβέρνηση για να σχηματίσει συνοικισμό στην Ελαφόνησο με Μανιάτες).  διαβάστε την συνέχεια στο λάβαρο 21

διαβάστε ακόμη
Εκδήλωση Μνήμης για τις «Ηρωίδες του Διρού»
Ελάχιστος φόρος Τιμής στον Αρχιστράτηγο του Αγώνα
Η αναγνώριση της αξίας του Νικηταρά
Ο Αλβανός που έγινε τζιχαντιστής
Ο Οπλαρχηγός Κόμνας Τράκας (1786 – 1840)
5 Νοεμβρίου 1815: Τα Επτάνησα τίθενται υπό την προστασία της Αγγλίας
Παναγιώτης Κρεββατάς (1785 – 16 Νοεμβρίου1822)
Η ζωή και το ηρωικό τέλος του Αγωνιστή Λάμπρου Βέικου
Share this post
Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>