12 Αυγούστου 1953.
Μια μέρα που έχει χαραχτεί στη μνήμη των Επτανησίων.

Ο εγκέλαδος είχε προειδοποιήσει:

Η πρώτη κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 9 Αυγούστου 1953, Κυριακή, ώρα 9.41 π.μ., και ήταν μεγέθους 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το Σταυρό Ιθάκης. Ο σεισμός προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια στην Ιθάκη και στην Πύλαρο της Κεφαλονιάς, ενώ υπήρξαν και αρκετοί τραυματίες.
Την Τρίτη 11 Αυγούστου, ώρα 5.32 π.μ., έλαβε χώρα ο δεύτερος σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου. Την ίδια ημέρα σημειώθηκαν δέκα μετασεισμοί οι μεγαλύτεροι των οποίων ήταν μεγέθους 5,3 και 5,1 Ρίχτερ. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στη Σάμη, σε όλη την ανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς καθώς και στις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου

Ήταν 11:25 πμ, ημέρα Τετάρτη 12 Αυγούστου του 1953 όταν ο σεισμός των 7,2R κατέστρεφε τη Κεφαλλονιά, αλλά και τη Ζάκυνθο.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη νοτιοανατολική Κεφαλλονιά και η έντασή του προσδιορίστηκε ως Χ+ (10+) στην κλίμακα Μερκάλι , ήταν δηλαδή «Εξαιρετικά Καταστροφικός».

Οι δυο μεγάλες πόλεις του νησιού, το Αργοστόλι και το Ληξούρι ισοπεδώθηκαν.
Τα χωριά του νησιού καταστράφηκαν.
Στη Ζάκυνθο, η καταστροφή ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη πόλη του γειτονικού νησιού.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς ανήλθε σε 455, των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412. Οι σεισμοί ισοπέδωσαν σχεδόν ολοκληρωτικά και τα τρία νησιά. Από τα 33.300 σπίτια σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά καταστράφηκαν εντελώς τα 27.659, ενώ μόνο 467 σώθηκαν κυρίως στην περιοχή της Ερίσου, στο βόρειο άκρο της Κεφαλονιάς. Στην πόλη του Αργοστολίου, διασώθηκαν δύο μόνο σπίτια, το ισόγειο του αρχοντικού της οικογένειας Γκιντιλίνη – Κοσμετάτου και το σπίτι του Βρεττού δίπλα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.

Με εντολή του τότε Προέδρου Παπάγου, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσε στα νησιά του Ιονίου για να βοηθήσουν.

Τα γεγονότα του 1953 δεν έχουν ξεχαστεί σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.
Ακόμη και σήμερα, οι ντόπιοι για να προσδιορίσουν χρονικά ένα γεγονός ρωτάνε “Πριν ή μετά τον σεισμό;”

Αφήστε το σχόλιο σας

Please enter your comment!
Please enter your name here